Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Mi az a kortizol-hormon, és mi a szerepe?

A mai modern társadalomban a túlzott stressz népbetegségnek számít. Mindez pedig már nemcsak a felnőtt lakosságra jellemző, hiszen a gyermekek is egyre többet stresszelnek. Ha szeretnénk tenni ellene, és egy kicsit jobban meg akarjuk ismerni, mi megy ilyenkor végbe a szervezetünkben, akkor nem mehetünk el szó nélkül a kortizolhormon szerepe mellett.
A kortizol hormon
 

Mi az a kortizol?

A köznyelvben gyakran csak “stresszhormonként” emlegetik, ami tulajdonképpen találó elnevezés. Amikor a szervezetet valamilyen stresszhatás éri, akkor a mellékvesék kortizoltermelésbe kezdenek, és felkészítik a testet a küzdelemre vagy épp a menekülésre.

Ez pedig olyan tünetek formájában nyilvánul meg, mint a heves szívverés, növekvő vércukorszint és vérnyomás, verejtékezés, a gyomor összeszorulása… vagyis tipikusan azok a jelek, amiket akkor tapasztalunk magunkon, amikor feszültek vagyunk. Ez a pánik magyarázata is.

A kortizolhormon szerepe, hogy előtérbe helyezze azokat az életfunkciókat, amelyek a túléléshez szükségesek - de például az immunrendszer nem tartozik közéjük. Ezért aki sokat stresszel, az fogékonyabb lesz a betegségekre, hiszen (mivel az immunrendszer állandóan háttérbe van szorítva) a legyengült immunrendszere már nem tud olyan könnyedén - vagy sehogy se - megküzdeni a kórokozókkal is.

A kortizolhormon szerepe a mindennapokban

Mint említettük, e hormon feladata az, hogy vészhelyzet esetén segítsen a szervezetnek. Aki viszont túlhajszolt, és állandó feszültségben éli a mindennapjait, annak a teste tulajdonképpen állandó “készültségben” van, hiszen folyamatosan veszélyben érzi magát. Ezzel pedig a mellékvesét folyamatos kortizoltermelésre készteti.

A szüntelenül magas kortizolszint pedig többet árt, mint használ: negatív hatással van az anyagcserére, a szív- és érrendszerre, és az immunrendszert is gyengíti. Mindamellett egy idő után a mellékvese már nem lesz képes több korizolt termelni, ami ingerlékenységhez, fáradtsághoz, pajzsmirigy-alulműködéshez, (nők esetében) progeszteronhiányhoz és számtalan betegséghez vezethet.

A kortizol gyógyszeres pótlása viszont csak szervi okok esetén ajánlott, egyébként pedig az életmódváltás lesz a kulcs: a stressz csökkentése történhet relaxációval, meditációval, sportolással és stressz elleni természetes szerek alkalmazásával is, ahol magát az okot kezeljük.
 
Sport stressz ellen
 

Mi utal arra, ha magas a kortizolszint?

A túlfeszített élet és az állandó megfelelési kényszer egyaránt megnövekedett kortizolszinthez vezethet. Talán nem is veszed észre, hogy mekkora stresszben éled a mindennapjaid, de az alábbi tünetek árulkodóak lehetnek:

Nézzünk meg ezek közül néhányat:
  • Hízás: ha odafigyelsz az egészséges táplálkozásra és rendszeresen edzel, mégis hízol, az amiatt lehet, mert a magas kortizolszint katabolizmushoz - azaz izomlebomláshoz - és zsírraktározáshoz vezethet.
  • Alvászavarok: normális esetben a kortizolszint estére lecsökken, hogy nyugodtan tudj pihenni. De ha ez nem történik meg, akkor nehezen alszol el, ha pedig sikerül, akkor is nyugtalanul, alvás nélkül telik az éjszaka. Az esti meditáció mellett lefekvés előtt vegyél be 1-2 szem Milam.10 kapszulát, hiszen a benne lévő gyógynövények természetes altató hatással bírnak. Jó tanács még ide, hogy ne a TV vagy számítógép elől menjünk el aludni, mert az szintén nagyon rossz hatással van a minőségi alvásra.
  • Sóvárgás: a kortizolhormon egyik szerepe, hogy megemeli a vércukorszintet, hogy veszély esetén elegendő energiát biztosítson a szervezetnek. Erre pedig a test fokozott inzulintermeléssel reagál, ami a vércukorszint visszaeséséhez és a cukros ételek iránti vágyakozáshoz vezet.
A stressz legyőzése szerencsére nem lehetetlen, de kitartónak és tudatosnak kell lenni hozzá. Valamint a gyógynövényes készítmények is sokat segíthetnek az életminőség javulásában.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Pánikbetegség Stresszkezelés

Keresés