Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

A szervezetünkben minden mindennel összefügg – a máj és az epe működésének kapcsolata

Az emberi test egy meglehetősen bonyolult rendszer, ahol elég, ha csak egy dolog nem funkcionál megfelelően – például zavar áll be a máj és az epe működésének kapcsolatában – és úgymond máris borul az egyensúly, amit különféle panaszok jeleznek.

Emiatt sokszor még azt is nehéz megállapítani, hogy pontosan melyik szerv vagy szervek azok, amelyek a probléma gyökerét okozzák. Különösképp igaz ez az emésztőrendszerre.
Honnan tudom, hogy változókorban vagyok? A menopauza 6 árulkodó jele

Az epesav fontos feladata

Bár lehet, hogy elsőre nem egyértelmű, de a máj emésztésben játszott szerepe rendkívül fontos, ugyanis ez a szerv nemcsak a méregtelenítésért felelős, hanem az epesav előállítása is az ő feladata.

Amikor például egy ízletes ételt látunk, az érzékszerveink (szem, orr) által küldött jelek hatására összefut a nyál a szánkban, eközben a gyomor és az epehólyag is felkészül az emésztésre, a májban pedig felgyorsul az epetermelés.

Az epefolyadék a patkóbélbe ürülve segíti az emésztést, a zsírok lebontását, a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódását, valamint semlegesíti a káros gombák és baktériumok által termelt méreganyagokat. Végezetül az epesav átalakul másodlagossá, amit később a máj visszaalakít elsődlegessé, hogy a folyamat elölről kezdődhessen.

Ha pedig az epe termelésének, ürülésének és körforgásának érzékeny egyensúlyában zavar keletkezik, akkor sem az emésztés, sem a zsírbontás nem lesz megfelelő.

Mi a máj és az epe működésének kapcsolata?

A szervezetben jelenlévő epesav mennyisége kulcsfontosságú, ám ezt a folyadékot a tévhitekkel ellentétben nem az epehólyag, hanem a máj állítja elő (az előbbi csak raktározza).

Ha a máj túl kevés epesavat termel, az általában azért van, mert kevés epehajtó hatással rendelkező ételt fogyasztunk, emiatt a szervezetünkben pangó és rendszertelenül ürülő epesav található. Ideális esetben ugyanis naponta mintegy 500 mg epesav kiürül a bélsárral, ezt a mennyiséget pedig a máj újratermeli.

Ám ha ez a folyamat nem megy végbe megfelelően, akkor a felesleges koleszterinek a szervezetben maradnak, a zsírok nem tudnak rendesen felszívódni, ezáltal a vér koleszterin- és trigliceridtartalma megemelkedik. Ezek lerakódnak az erek falára, szűkítik azok átmérőjét, ami szív- és érrendszeri, keringési betegségek kialakulásához vezethet.

Mindez megelőzhető azzal, ha tisztában vagyunk a máj és az epe működésének kapcsolatával, rendszeresen fogyasztunk epehajtó élelmiszereket, és odafigyelünk a máj rendszeres méregtelenítésére is.

Mitől állhat be zavar az epetermelésben?

A mai civilizált életmód több szempontból is káros az egészségre. A stresszes életmód, a kellő mennyiségű pihenés hiánya, a szervezetben jelenlévő gyulladások, a gyógyszerek és az egészségtelen ételek mind kihatnak a testünk működésére, többek között az epe termelésére és körforgására is.

Ha felborul az egyensúly, az olyan testi panaszok formájában nyilvánulhat meg, mint hasi puffadás, fokozott gázképződés, hasmenés. Ez főleg azokra jellemző, akiknek műtéti úton eltávolították az epehólyagját, hisz a szervezetük már nem tudja tárolni az epesavat, ami így folyamatosan csorog a nyombélbe, és zsírosabb étel emésztése esetén nem áll rendelkezésre belőle elegendő mennyiség.

Az emésztőrendszer működése tehát meglehetősen összetett, és itt is igaz, hogy a problémákat könnyebb megelőzni, mint kezelni. A prevenció legkézenfekvőbb módja pedig az egészséges életvitel, a kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve amikor csak lehet, a gyógyszer kiváltása természetes összetételű étrend-kiegészítőkkel.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Emésztés Májtisztítás

Keresés