Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

A női ciklus

A női ciklus

A nők hormonális ciklusa már az anyaméhben való fejlődés első hónapjában – fogantatás utáni 3. hét végén -  kezdetét veszi, aminek következtében a fejlődés során kialakulnak a reproduktív szervek. A születés pillanatában kb. 2 millió petesejt található a petefészekben, aminek csupán egy kis hányada lesz alkalmas megtermékenyülésre.

 

 

Mi a ciklus?


A serdülőkor kezdetéig a petefészkek inaktív állapotban vannak, amikor az agyban található belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok a petesejtek érését elindítják. Ennek következtében a ciklus első felébe a petefészek által termelt ösztrogénszint emelkedni kezd, majd amikor eléri a megfelelő szintet, az agyalapi mirigy nagy mennyiségű sárgatestserkentő vagy más néven luteinizáló-hormont juttat a szervezetbe, aminek hatására az ovuláció vagy tüszőrepedés következtében az érett petesejt kiszabadul, és a petevezetékbe vándorol, a tüsző pedig átalakul sárgatestté, ami a sárgatest-hormont - progeszteront - kezdi termelni.

Megtermékenyülés esetén a humán choriális gonadotropin - hCG - nevű hormon termelődik, ami a petefészket nagy mennyiségű progeszteron termelésére serkenti, ami pedig előkészíti a méhet a terhességre. Megtermékenyülés híján sem hCG, sem progeszteron nem termelődik tovább és a ciklus kezdődik előröl.

 

Ösztrogén


Az ösztrogén a legfontosabb női nemi hormon, melyet az ösztron, az ösztradiol és az ösztriol alkot.

Az ösztrogén a petefészek tüszőiben és a méhlepényben, kisebb mennyiségben a mellékvesekéregben, a zsír- és izomszövetben is termelődik. Bár jelen van nőkben, férfiakban egyaránt, a termékeny életszakaszban a nők szervezetében jóval nagyobb mennyiségben termelődik. A másodlagos nemi jellegek – pl. mellek – fejlődésében segíti, továbbá szerepe van a menstruációs ciklus szabályozásában és a méhnyálkahártya vastagodásában.

 

Az ösztrogén hatásai:

 • Az ösztrogén serkenti az emlőmirigyek sejtjeit, növeli a zsírszöveteket és megköti a szövetekben a vizet.
 • Hatására a méhnyálka regenerálódik, fokozódik az ásványi anyagok, mikro- és makrotápanyagok szövetekbe épülése.
 • A hormonműködés időszakában szilárdan tartja a csontokat, segíti az ásványi anyagok beépülését.
 • Növeli a bőr és a nyálkahártya rugalmasságát, megakadályozza a kiszáradásukat.
 • Szabályozza az anyagcserét, hat a vércukorszintre, véralvadásra, továbbá a szénhidrát- és zsír-anyagcserére.

 

Progeszteron


A sárgatest-hormonnak a terhesség létrejöttében van elengedhetetlen szerepe. A méh nyálkahártyáját készíti elő a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Ha nem jön létre megtermékenyülés, és a sárgatest nem termel több hormont, a méhnyálkahátya lelökődik és vérzés formájában távozik.

A változókor kezdetével a fentiekben vázolt hormonális ciklus fokozatosan véget ér, aminek következtében nem lesz több tüszőrepedés, így havi vérzés sem.

 

 A progeszteron hatásai:

 • Lebontja a méhnyálkahártyát, elősegíti a zsírbontást.
 • Csökkenti a méh és a mellek folyadéktartalmát, ugyanakkor véd a mellben kialakuló csomókkal és daganatokkal szemben.
 • Lassítja a sejtek növekedését, osztódását, összehúzza a méhnyakat és előkészíti a méhet a fogamzás utáni állapotra.
 • Természetes vízhajtó, normalizálja a cink– és rézháztartást.
 • Serkenti a csontépítő sejtek tevékenységét.
 • Természetes antidepresszáns, hatással van a kedélyállapot idegrendszeri központjára.
 • Megelőzi az endometriális sejtek elfajulását és a mell rosszindulatú daganatait.

 

Mindaddig, amíg a két hormon harmonikus egyensúlyban van, természetesen szabályozzák egymás működését. Ha ez a finom egyensúly felbomlik, melynek oka gyakran kiegyensúlyozatlan életvitel, gyógyszerek és környezeti ártalmak káros hatása, beszélhetünk progeszteronhiányról vagy az egy amerikai orvos által a hormonális diszhamóniát ösztrogéndominanciának nevezett állapotról.

Tartalomhoz tartozó címkék: Változókor

Keresés