Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

A pajzsmirigy és nagyon fontos szerepe

Létezik a testünkben egy olyan apró szerv, amely a mérete ellenére igen nagy jelentőséggel bír, és ha nem megfelelően működik, rengeteg galibát tud okozni. Mai cikkünkben a pajzsmirigyről, és annak nélkülözhetetlen szerepéről lesz szó.
A pajzsmirigy és nélkülözhetetlen szerepei
 

Mi a pajzsmirigy, és hol található pontosan?

A pajzsmirigy egy pillangóformájú szerv, mely a nyak elülső részén, a gége előtt helyezkedik el. Két lebenyből áll, melyek mérete alig haladja meg a hüvelykujjunk legfelső percét. A két lebenyt egy mirigyszövetből álló kis “híd” köt össze. Lebenyenként két-két mellékpajzsmirigy kapcsolódik hozzá. Szerkezetileg 0,2-1 milliméter átmérőjű, apró, gömbölyű tüszőkből áll.

Óránként mintegy négy liternyi vér áramlik keresztül rajta, emiatt ez az emberi test vérrel leginkább ellátott szerve. Rengeteg testi funkcióban vesz részt, ezért a működésének zavarai gyakorlatilag az egész szervezetre kihatnak.

Melyek a pajzsmirigy nélkülözhetetlen szerepe?

A pajzsmirigy elsődleges feladata, hogy jódból és fehérjéből előállítsa a tiroxin és a trijód-thyronin nevű hormonokat, melyek a véren keresztül a test valamennyi sejtéhez eljutnak.

Ezáltal a pajzsmirigy nélkülözhetetlen szerepet tölt be, hiszen számos hatással van a szervezetre: befolyásolja többek között a tápanyagok felszívódását, a köröm és a haj szerkezetét, a hormonrendszert, a vízháztartást, gyermekeknél a növekedést, valamint az idegrendszer fejlődését.

A pajzsmirigyhormonok ezenfelül kihatnak a szív-és érrendszer állapotára, az agyműködésre, illetve nőknél a menstruációs ciklusra is.

Ezek miatt nem véletlenül tartják az ősi gyógyászati rendszerek a szervezet ritmusszabályozójának, illetve az agy és szív közötti energiák áramlási útvonalának.

A sokrétű funkciói miatt azonban meglehetősen kényes szerv is, hiszen ahogy rengeteg mindent befolyásol a működése, úgy az ő állapotára is sok tényező kihatással van. Ha a pajzsmirigy nem tudja rendesen ellátni a feladatát, annak legtöbbször nem a szerv rendellenessége az oka, hanem valamilyen egyéb tényező, ami kihatással van a pajzsmirigyre, és annak nélkülözhetetlen szerepeire.

Mi minden okozhat zavart a pajzsmirigy működésében?

Ha a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont kezd el termelni, az egyensúly felborul. A pajzsmirigy rendellenes működését okozhatja autoimmun betegség, jódhiány, az agyalapi mirigy betegsége vagy veleszületett rendellenesség is.

Viszont olyan tényezők is kihathatnak rá, mint az egészségtelen táplálkozás, a hormonális változások, a bakteriális eredetű gócok, a jódfelszívódás zavara vagy az immunrendszer nem megfelelő működése.

Illetve természetesen ne feledkezzünk el a lelki tényezőkről sem: a pajzsmirigy működését ugyanis befolyásolja az életmódunk is. Az állandó stressz, a szorongás, a magunkba fojtott érzések, a lehangoltság szintén kedvezőtlenül hatnak az említett szerv egészségére.

Bár a pajzsmirigyzavarok kezelésére léteznek különféle gyógyszerek, de ezeknek az adagolása igen nagy körültekintést igényel, mivel a helytelenül szedett dózis még nagyobb kárt tud okozni. Léteznek azonban olyan gyógynövények is, melyek segítenek szabályozni a pajzsmirigy működését. Ezek komplexét tartalmazza a TiroGlan kapszula is.
 
A pajzsmirigy zavarainak helyreállítása egy összetett folyamat, melynek során nemcsak a tüneteket, hanem a kiváltó okokat is kezelni kell. Segíthet az életmódváltás, az egészséges táplálkozás, illetve a stressz csökkentése különféle gyakolatokkal, vagy gyógynövényes nyugtatóhatású készítményekkel.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Pajzsmirigy

Keresés