Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

A stressz és a reflux kapcsolata gyakoribb, mint gondolnánk

A túlhajszolt életmód fizikai és mentális téren is káros, ez ma már ismert tény. Ám például a stressz és a reflux kapcsolata sokak számára újdonságként hat, noha a szakértők már egy ideje hangsúlyozzák, hogy jól kimutatható összefüggés van a kettő között.
Stressz és reflux kapcsolata
 

A stressz káros hatásai

A stressz a szervezet egy védelmi reakciója, mely alapjában véve hasznos, sőt valódi vészhelyzetben életet menthet, hisz a testünk “túlélő üzemmódba” kapcsol. Ám ez az állapot jó esetben csak ideiglenesen áll fenn.

Csakhogy napjainkban a legtöbb ember állandó feszültségben tölti a mindennapjait, így a stressz is krónikussá válik, noha szó sincs arról, hogy folyamatosan életveszélyben lennénk. Az állandó szorongás és pánik idővel kimeríti a szervezetet, és különféle káros folyamatokat indít el.

Ilyen például a fejfájás, a krónikus magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a reflux kialakulása is. A stressz a pszichét is megviseli, hiszen depressziót, szorongást, pánikbetegséget okozhat.

Mi a stressz és a reflux kapcsolata?

Sok érintett már szinte megtanult együtt élni az emésztőrendszeri zavarokkal, és gyógyszerekkel csillapítja a tüneteket, nem gondolva arra, hogy a stressz és a reflux kapcsolatának megértése közelebb vinné a megoldáshoz.

Mert mi az összefüggés? Amikor a test egy adott helyzetben “vészhelyzeti módra” kapcsol, az erőforrásait átcsoportosítja, és leállítja a harchoz vagy meneküléshez nem létfontosságú funkciókat. Ide tartozik a gyomor működése is. Ha pedig az emésztés megáll, a gyomor sav- és emésztőenzim termelése leáll, de legalábbis csökken, továbbá a gyomorban lévő sav sem tud megfelelően ürülni, hanem elkezd visszaszivárogni a nyelőcső felé, vagyis refluxot okoz.

A stresszes emberek ráadásul gyakran nyúlnak olyan káros élvezeti szerekhez, mint az alkohol és a cigaretta, amelyek ugyancsak növelik a reflux kialakulásának esélyét.

A dohányzás által a szervezetbe kerülő nikotin például többek között a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom működését is gyengíti, így a sav könnyebben utat talál a nyelőcsőbe. Emellett a nyáltermelés is csökken, tehát lenyelt nyállal nem tudjuk kimosni a savat a nyelőcső alsó szakaszából.

Az alkoholos italok köztudottan fokozzák a gyomorsav termelődését, ellazítják a gyomorszájat, aminek ellazult állapota megnehezíti a nyelést, a nyelőcsövet pedig érzékenyebbé teszi a savhatásokkal szemben; az előbbiek tükrében itt már talán nem is kell magyarázni, hogy ez miért káros.

A reflux tünetei hatékonyan csillapíthatóak a természetes összetételű gyógynövény-komplexek fogyasztásával, de ne feledjük, hogy ez is csak tüneti kezelés, a végső megoldás a stressz csökkentése lesz!
Stressz és  hormonrendszer
 

Tanulmányok, melyek igazolják a stressz és a reflux kapcsolatát

Már több kutatás is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy milyen összefüggés van a stressz és a GERD között. Az amerikai Stony Brook University Medical Center tudósai olyan embereket vizsgáltak, akik rendkívüli munkahelyi megterhelésnek voltak kitéve: katonákat és egyéb dolgozókat, akik részt vettek a szeptember 11-i terrortámadások utáni romeltakarításban.

A tanulmányban részt vevő alanyok 41%-ánál mutattak ki refluxot, míg ez az arány a lakosság egészét nézve csak 20%. A GERD-ben szenvedőknél ráadásul egyéb, mentális betegségeket is kimutattak: 30%-uknál diagnosztizáltak szorongást, 21%-nál poszttraumás stressz szindrómát és 21,5%-nál depressziót.

Az emésztőrendszeri betegségek munkahelyi okok miatti előfordulása a hadseregben is megfigyelhető: a Naval Medical Research Center kutatói szolgálatot teljesítő katonákat vizsgáltak. Megállapították, hogy minden negyedik katona emésztőrendszeri panaszokkal (gyakran refluxszal) fordult orvoshoz.

A fő feladat tehát ez esetben a stressz csökkentése, amihez segítségül lehet hívni a gyógynövényes étrend-kiegészítőket is.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Savtúltengés-reflux Stresszkezelés

Keresés