Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

A tibeti gyógyászat egyedisége

A tibeti gyógyászat egyedisége

A tibeti gyógyászat egy speciális, összetett rendszer, mely a kezelések hatékonyságával kapcsolatban hosszú történelemmel bír. Hasonlóan a kínai az indiai és más hagyományos gyógyászati rendszerekhez a tibeti gyógyászat is kezd egyre ismertebbé válni, ezért különösen fontos, hogy a nagyközönséget pontosan tájékoztassuk a legfontosabb jellemzőiről. Általánosságban és alapként elmondható, hogy a tibeti orvostudomány holisztikus megközelítést alkalmaz, mivel az egyén egészére koncentrál.

A holisztikus szemlélet a teljesség figyelembe vételét jelenti. Az ilyen gyógyászati rendszerek az embert teljes egésznek tekintik testének, energiájának, érzelmeinek, tudatának egységeként. Ennek eredményeként a beteg szervet vagy testrészt nem elkülönülve kezeli, a betegséget egy folyamat adott szakaszaként szemléli, így nem a megjelenő tünetet próbálja megszüntetni, hanem az egészséges állapotot fenntartani annak kibillentsége esetén visszaállítani.

 

Mi a tibeti gyógyászat alapelve?


A tibeti gyógyászat elmélete szerint sajátos energetikai összetevők, melyek az öt elem (föld – szilárdság, víz – folyékonyság, tűz – hő, levegő – mozgás, tér – alap az előző négy megnyilvánulásához) biológiai megnyilvánulásai uralják a test-tudati működést, kialakítva így a személy sajátos, egyéni jellemzőit, temperamentumát és minőségeit.

Egyensúlyuk felbomlásáig a test fejlődését és normál működését támogatják, ilyenkor nevezve őket teremtő erőknek. Felzavarodásuk kibillentséghez, betegséghez, fiziológiai öregedéshez, végső felbomlásuk pedig halálhoz vezet. Romboló működésük esetén ártó erőkként hatnak. Erre utal egyik sajátos elnevezésük a három hiányosság vagy három ártó, mert hiányos vagy tökéletlen minőségük és működésük miatt önmagukban hordják törékeny természetüket.

Amint a közöttük lévő finom egyensúly elveszik, létrejön egy kibillent állapot, ami hosszabb fennállása esetén betegségként nyilvánul meg.  

Mivel ezek az energetikai összetevők alapvetően a szülőktől erednek, így az ő temperamentumuk és személyiségük nagyon erős hatással van a gyermek tulajdonságaira. Ezek irányítják a testi-tudati egység minden biológiai, pszichológiai, pszicho-patológiai és érzelmi funkcióját. Felelősek a szövetek kialakulásáért, fenntartásáért, azok öregedéséért, a salakanyagok eltávolításáért, az energia áramlásáért. Ők tartják fenn az életet.

 

Milyen betegség gyógyítható a tibeti gyógyászat segítségével?


A tibeti gyógyászat különösen hatékony olyan krónikus zavarok esetén, mint az emésztőrendszeri problémák, reuma, ízületi fájdalmak és gyulladások, májproblémák és a rossz vérkeringésből eredő zavarok. Nagyon jó hatással kezeli a stresszel kapcsolatos zavarokat, mint szorongás, pánik, álmatlanság, kiégés. A tibeti gyógyászati módszerek segítségével megelőzhetőek a megfázásos panaszok vagy a testi és lelki alkatból származó hajlamok. Erősíti az immunrendszert és megszünteti a különböző – akár krónikus – gyulladásos rendellenességeket. Természetesen a kezelés hatékonysága az orvos tapasztalatától és rátermettségétől függ.

 

Miben más a tibeti gyógyászat (vagy bármely holisztikus szemléletű gyógyászat), mint a nyugati gyógyászat? 


A legalapvetőbb különbség, hogy a tibeti gyógyászat holisztikus megközelítésen alapul, mivel az egyén teljes egységére összpontosít. Miközben a nyugati orvoslás a tüneteket általában kémiai szerekkel kezeli, és a test különálló alkotórészeivel dolgozik, a tibeti gyógyászat a tudat-energia-test egységének megközelítését alkalmazza és a teljes testi rendszerre fókuszál.

A másik jelentős különbség, hogy a tibeti gyógyászat a kibillent állapot (betegség) gyökerét célozza meg és egymással együttműködő, egymás hatását erősítő – un. szinergista – kezelési módszert alkalmaz, mely a teljes terápiás kezelést négy részben határozza meg. Ezek sorban az alkatnak vagy a kibillent állapot helyreállításának megfelelő táplálkozás, az évszakokat, érzelmeket figyelembe vevő életmód követése, a leginkább növényi gyógyító készítmények és az un. külső terápiák alkalmazása, melyek minden a testen kívül történő hagyományos kezelést – mint a masszázs, akupunktúra, köpöly, melegítéses terápia, stb. – magában foglal. A tibeti gyógyászati készítmények természetes anyagok komplex keverékéből készülnek.

 

Hogyan fér meg egymás mellett a tibeti gyógyászat és a modern nyugati orvoslás?


A tibeti gyógyászatnak a nyugati országokban hagyományos gyógyászatként történő jövőbeni fejlődése olyan életképes, lehetőségekkel teli és népszerű egészségügyi ellátásnak tekinthető, mely tényleges alternatív klinikai lehetőségeket biztosít. A speciális előrejelző diagnosztikában, a célzatos megelőzésben és az egyénre szabott orvosi kezelésben rejlő képességének köszönhetően a tibeti gyógyászat nagy lehetőségekkel bír a betegségek megelőzését és a betegek kezelését illetően.  

 

Milyen összetevőket használ a tibeti gyógyászat?


A tibeti gyógyszerkészítmények tiszta, természetes anyagokból kerülnek összeállításra. Terápiás hatásuk miatt leginkább növények, gyógynövények, gyümölcsöket és vadvirágok kerülnek alkalmazásra, de a gyógyászati anyagok között szerep számos ásvány és állati termék is. Mindent összevetve azt lehet mondani, hogy a tibeti gyógyszerkincs mintegy 80-85 %-a növényi eredetű.

 

Önmagában elég e tibeti gyógyszerek szedése? Szükséges e kiegészítő terápia?


Ahogy már fentebb említettük a tibeti gyógyászat a terápiát négy részben határozza meg.

Ezek sorban az alkatnak vagy a kibillent állapot helyreállításának megfelelő táplálkozás, életmód, a gyógyító készítmények és a külső terápiák. Ahhoz, hogy a lehető leggyorsabb eredményt tudjuk elérni, alkalmaznunk kell mind a négy terápiás ágat. Amennyiben nincs mód a teljes terápiás ösvény alkalmazására úgy csupán a gyógyító szerek szedésével is nagyon jó eredményeket, gyors javulást és teljes gyógyulást is elérhetünk, viszont ebben az esetben tisztában kell lennünk, hogy ez több időt vesz igénybe. A gyógynövényes készítmények hatásának megtapasztalására a működési elvük okán több időre van szükség, hiszen nem a kibillent állapot tünetét próbálják elnyomni, hanem a probléma gyökerét kezelik.

Tartalomhoz tartozó címkék: A Myrobalan márka

Keresés