Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Csak álmodsz a nyugodt alvásról?

Az alvászavarokat a legtöbben az álmatlansággal azonosítják, ami friss felmérések szerint a lakosság 60-65 százalékát érinti.

Orvosi szempontból az alvászavar ennél jóval összetettebb probléma, amit a hazai alváscentrumokban vizsgálnak és gyógyítanak.A szakemberek megkülönböztetik az úgynevezett elalvási zavart (ez azt jelenti, hogy az illető álmatlanul forgolódik esténként, hiába érzi magát fáradtnak és csak nehezen vagy egyáltalán nem tud elaludni), valamint az átalvási zavart (ha ez áll fenn, az érintett éjszaka akár többször is felébred és nem tud visszaaludni). Sajnálatos tény, hogy ez a két probléma sok esetben kéz a kézben jár, ami nagyban megnehezíti a pihenést és rányomja a bélyegét a mindennapokra is.
Alvászavar
 

Mi okozza?

A kiváltó okok között aranyérmesnek számít a stressz és a túlhajszoltság, sokszor viszont a nem megfelelő alváskörülmények (ilyen a zajos környezet, a túl meleg vagy túl hideg hálószoba vagy a rosszul megválasztott ágy) árnyékolják be az éjszakai szundikálást. Akik odafigyelnek arra, hogy csendes és kedvező hőmérsékletű szobában, kényelmes ágyon hajtsák álomra a fejüket, gyakran esnek abba a hibába, hogy a munkából hazatérve nem hagynak maguknak időt az áthangolódásra, aminek következtében az egész napos hajtást követően nem tudnak átállni az esti, elalvást segítő pszichés állapotra. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy bár fáradtan "esnek be" az ágyba, elalvás helyett hosszú ideig csak álmatlanul forgolódnak.

Ebből is látszik, hogy mind a megfelelő fizikai körülményekre, mind az ideális lelki állapotra oda kell figyelni ahhoz, hogy könnyen elaludjunk és nyugodtan pihenjünk.

Az esti étkezés és a testmozgás is befolyásolhatja a pihenést, ezt is sajátos igényeinknek megfelelően kell kialakítanunk. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy belgyógyászati, ortopédiai és reumatológiai betegségek is okozhatnak alvászavart, melyek kezelését követően az alvászavarok is megszűnnek. Vannak azonban olyan, úgynevezett alvásbetegségek, amelyek szintén tönkretehetik az alvást - ilyen például a horkolás vagy a nyugtalan láb szindróma.

Mi segíthet?

A megfelelő minőségű és kellő mennyiségű alvásra nemcsak a testnek van szüksége. Aki nem piheni ki magát, ingerlékenyebb, rosszabbul tűri a stresszt, nehezebben tud koncentrálni, és romlik a szellemi, valamint fizikai teljesítménye is. Éppen ezért fontos tudni, mivel járulhatunk hozzá a nyugodt alváshoz, anélkül, hogy rászoknánk az altatókra vagy nyugtatókra!

Igyekezz minden nap ugyanabban az időben felkelni, még a hét végén is. Ez is segíthet abban, hogy helyreállítsd szervezeted biológiai ritmusát.
A megfelelő minőségű és kellő mennyiségű alvásra nemcsak a testnek van szüksége. Aki nem piheni ki magát, ingerlékenyebb, rosszabbul tűri a stresszt, nehezebben tud koncentrálni, és romlik a szellemi, valamint fizikai teljesítménye is. Éppen ezért fontos tudni, mivel járulhatunk hozzá a nyugodt alváshoz, anélkül, hogy rászoknánk az altatókra vagy nyugtatókra! Igyekezz minden nap ugyanabban az időben felkelni, még a hét végén is. Ez is segíthet abban, hogy helyreállítsd szervezeted biológiai ritmusát.
  • Igyekezz minden nap ugyanabban az időben felkelni, még a hét végén is. Ez is segíthet abban, hogy helyreállítsd szervezeted biológiai ritmusát.
  • Felkelést követően szánj 5 percet arra, hogy feljegyezd, milyen zavaró körülmények - stressz, zaj, levegőhiány - miatt aludtál nehezebben az éjszaka során. Ez segít az alvást zavaró körülmények feltérképezésében és megszüntetésében.
  • Tölts minden nap 15-20 percet azzal, hogy végiggondolod azokat a dolgokat, amelyek aggasztanak. Írd le egy papírra ezeket, mielőtt aludni mennél. A hálószobában legyen a kezed ügyében egy jegyzetfüzet, hogy a felszínre törő gondolatokat rögtön papírra vethesd.
  • Elalvás előtt szánj időt a kikapcsolódásra, olyan tevékenységekkel, melyek megnyugtatnak.
  • Próbálj mozogni minden nap. A rendszeres testedzés javítja az alvás minőségét, és segíti a mélyebb alvást. Lefekvés előtt legalább három órával viszont már ne végezz megerőltető edzést, elalvás előtt egy órával pedig fejezd be a munkát vagy a tanulást is!
  • Hívd segítségül azokat a gyógynövényeket, amelyek egymás hatását erősítve járulnak hozzá az ellazuláshoz és a pihentető alváshoz!
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Alvásprobléma

Keresés