Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Egy kényes téma: felfázás és húgyúti panaszok

A felfázás és a húgyúti panaszok általában a hölgyeknek okoznak problémát, egyeseknél rendszeresen visszatérő jelleggel. A tünetek igencsak megnehezíthetik a mindennapi életet, sokan ráadásul orvoshoz sem akarnak fordulni a problémával, mert kínosnak tartják. Nézzük most meg röviden, hogy mitől alakulhat ki, és miről ismerhető fel.
 

Mi az a felfázás?

Mivel a köznyelv az akut húgyúti fertőzéseket általában felfázás néven emlegeti, ezért elterjedt az a nézet, miszerint attól alakul ki, ha valaki sokáig ücsörög egy hideg felületen (például télen egy szabadtéri padon). Bár igaz, hogy hűvös időben csökken a szervezet védekezőképessége a fertőzésekkel szemben, így nő a kockázat, de a húgyúti panaszokat alapvetően bakteriális fertőzések okozzák, tehát más körülmények között is megjelenhetnek.

Ezért nincs semmi meglepő abban, ha valakinél például a nyár kellős közepén jelentkeznek a tünetek.

Milyen okok vezethetnek felfázás és húgyúti panaszok kialakulásához?

A fertőzés többnyire az E. coli baktériumok miatt történik, melyek alapvetően a bélflórában találhatóak, ahol fontos szerepük van, ám a test egyéb részein (példának okáért a húgyutakban) gyulladást okoznak.

Ha bejutnak a húgyvezetékbe és ott elkezdenek szaporodni, akkor beszélhetünk húgyúti fertőzésről, amihez hozzájárulnak az alábbi tényezők is:
  • Nem megfelelő higiénia: Az intim higiénia elhanyagolása nagyon könnyen vezethet a probléma megjelenéséhez. A túl kevés vagy nem elég alapos tisztálkodás, a WC-papír rossz irányú használata vagy a ritka vizelés mind előidézheti a fertőzést.
  • Szexuális tevékenység: Nemi aktus során könnyen átterjedhetnek a baktériumok az egyik félről a másikra, ha nem megfelelő a higiénia.
  • Gyenge immunrendszer: az immunrendszer feladata, hogy elpusztítsa a kórokozókat, ám ha nem fordítunk kellő figyelmet az immunerősítésre, akkor nem lesz képes ellátni a feladatát, ez pedig növeli többek között a felfázás és a húgyúti panaszok esélyét is.
  • Nedves közeg: az E. coli baktérium remekül tud szaporodni nedves, párás közegben, ezért fordulhat elő felfázás nyáron is, ha sokáig viseltünk nedves fürdőruhát vagy tartózkodtunk a hűvös vízben.
  • Vesekövek: A vesekövek olyan szilárd halmazállapotú képződmények, melyek a vizeletben lévő ásványi anyagok kicsapódásából állnak össze. Ez már önmagában is egy kezelést igénylő betegség, de ha elhanyagoljuk, akkor a kövek irritációt okoznak a húgyutakban, ezáltal megjelenhet a fertőzés.
Fontos még megemlíteni, hogy a felfázás és húgyúti panaszok a nőknél sokkal gyakoribbak. Ennek egész egyszerűen anatómiai okai vannak, hiszen az ő húgycsövük sokkal rövidebb, mint a férfiaké, ráadásul nagyon közel van a végbélnyíláshoz, így a baktériumok is könnyebben bejutnak. Ezért is lényeges kiemelt figyelmet fordítani az intim testrészek higiéniájára, valamint a húgyúti fertőzések megelőzésére – ezt szolgálja például az URIDAG gyógynövény-komplex.

Milyen tünetekről ismerhető fel?

A probléma általában jellegzetes panaszokkal jár, többek között nagyon gyakori vizelési ingerrel, szagos, zavaros vagy esetleg véres vizelettel, égő-csípő érzést okozó vizeletürítéssel, de ezeken felül hőemelkedés és deréktáji, alhasi fájdalom is jelentkezhet. Ezeket a tüneteket semmiképp sem szabad félvállról venni, hiszen a kezeletlen húgyúti fertőzés ráhúzódhat a vesékre is, ahol komoly károkat tud okozni.

A kezelési módszerekkel egy másik cikkben foglalkozunk majd bővebben, ám mint minden betegség esetében, itt is érdemes inkább a prevencióra fókuszálni. Ez a probléma ugyanis abszolút megelőzhető, amennyiben odafigyelünk a higiéniára és az egészséges életmódra.
 
 
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Felfázás Húgyúti fertőzés

Keresés