Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Hogyan zajlik a nők változókora?

Előbb-utóbb minden hölgy életében elérkezik az az időszak, amikor testileg és lelkileg is jelentős változásokon megy keresztül. Ez azonban eleinte sokaknak ijesztő lehet, hiszen a többség azelőtt nem foglalkozott vele, hogy zajlik le a nők változókora, mielőtt ő maga is érintetté nem vált. A jó hír azonban az, hogy ez egyáltalán nem betegség, hanem egy természetes élettani folyamat, amitől egyáltalán nem kell tartani.
Hogyan zajlik a nők változókora?
 

Egy új életszakasz kezdetén

A klimax általában a 45. és a 60. életév közt zajlik. Ekkor a nők szervezetében jelentős hormonális változások következnek be, az ösztrogénszint lecsökken, a petefészek működése leáll, a menstruáció megszűnik.

A ciklus elmaradása mellett azonban egy sor egyéb tünet is jelentkezhet: például hőhullámok, fokozott izzadás, hirtelen súlynövekedés, hajhullás, csontritkulás, vérnyomásváltozás, gyakori fejfájás.

Némelyek enyhe tünetekkel átvészelik a menopauza időszakát, mások pedig igencsak megszenvedik ezeket az éveket. Az orvosok sokáig hormonterápiával próbálták csökkenteni a tüneteket, ám kiderült, hogy ez a módszer tartós szövődményeket is okozhat, így ma már igen ritkán alkalmazzák. A természetes módszerek is segíthetnek, ráadásul ezeknél a mellékhatásoktól sem kell tartani.

Miért nehéz időszak lelkileg a nők változókora?

A fizikai panaszok mellett természetesen nem szabad elfeledkezni a menopauzával összefüggő mentális tünetekről sem. Sok hölgy szembesül ilyenkor szélsőséges hangulatingadozásokkal: egyszer euforikus hangulatban van, máskor pedig teljesen a padlóra kerül. Mindezt csak fokozza, ha rendszeresek az alvászavarok, emiatt állandósul a fáradtság és az ingerlékenység.

A nők változókorával gyakran együtt jár a libidó csökkenése is, ami önértékelési zavarokat okozhat. Ha pedig emellett még nehézkessé válik a koncentráció, és memóriazavarok is fellépnek, az akár a munkahelyi teljesítményre is kihatással lehet. Viszont a legtöbben ilyenkor már nem szívesen váltanak állást, így riasztó lehet a tudat, hogy nem tudják hozni az eddigi teljesítményüket, emiatt pedig veszélybe kerülhet a pozíciójuk.

Azonban akadnak, akiknek inkább a magánéletük válik nehézkessé - mire egy nő változókorba kerül, addigra általában már a gyermekei is felnőttek és kirepültek a családi fészekből. Ez olyan gondolatokat szülhet, miszerint “rám már semmi szükség, értéktelen vagyok” - ami nyilvánvalóan nem igaz. További pszichés problémákat okozhat, ha emellett a párkapcsolat is kedvezőtlenül alakul (például a szexuális aktivitás csökkenése miatt).

A lelkiállapotot azonban nagyban befolyásolja a nők változókorához való hozzáállása: aki nem betegségként éli meg ezeket az éveket, hanem elfogadja, hogy egy természetes folyamaton megy keresztül, annak sokkal egyszerűbb lesz átélnie ezt az időszakot.

A pozitív életfelfogás, a változások örömteli megélése rengeteget nyom a latban, a hormonszintek egyensúlyban tartásában pedig segíthet a Feminess fitoösztrogéneket tartalmazó gyógynövénykapszula.
 
Válzozókori panaszok
 

Hogyan javítható az életminőség?

A változókorban sem szabad megfeledkezni a kiegyensúlyozott táplálkozásról és a rendszeres mozgásról, ugyanis ezzel rengeteget tehetsz az egészséged érdekében. Ne feledkezz meg a szükséges vitaminok beviteléről sem. A mindennapokban maradj aktív, tűzz ki magad elé célokat, legyenek terveid!

A szabadidődben pedig kezdj új hobbiba, vagy ismerkedj új emberekkel! A cél, hogy élvezd az életed, és ne hagyd, hogy hátráltassanak a változások.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Változókor

Keresés