Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Honnan tudom, hogy változókorban vagyok? A menopauza 6 árulkodó jele.

A változókor az élet egy természetes velejárója, a nők termékeny korának a lezárása. Ki jobban, ki kevésbé tapasztalja magán a tüneteit, ám egy biztos: mindenki átesik rajta. De vajon honnan tudom, hogy változókorban vagyok? Szerencsére több árulkodó jele is van, vegyük is sorra ezeket!
Honnan tudom, hogy változókorban vagyok? A menopauza 6 árulkodó jele

1. Váratlanul jelentkező hőhullámok, éjszakai izzadás

A változókorban lévő hölgyek jelentős része tapasztal időnként hőhullámokat. Ilyenkor általában az arc, a nyak, a mellkas és a hónalj területén hirtelen intenzív melegségérzet lép fel, ami izzadással és heves szívdobogással párosul.

A hőhullám körülbelül 10 percig tart, majd utána gyakran hidegrázás követi. Bármely napszakban jelentkezhet, mégis éjszaka a legzavaróbb, mert félbeszakíthatja a pihenést, a fokozott izzadás miatt pedig szükség lehet az ágynemű vagy a hálóruha cseréjére.

Talán ez az egyik legsűrűbben előforduló és legkellemetlenebb tünete a menopauzának. Mivel a panaszokat az ösztrogénszint csökkenése okozza, ezért a fitoösztrogén-tartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása - ilyen például a Feminess kapszula - enyhítheti a panaszokat.

2. Gyakori fejfájás

A fejfájás (különösen a migrén) a nők körében egyébként is gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál, a menopauza időszakában pedig még sűrűbbé válhat. Ez szintén a hormonokkal van összefüggésben: több nő is azt tapasztalja, hogy a fejfájás akkor jelentkezik, amikor közeledik a menstruáció ideje.

3. Hajhullás

A hajhullás hátterében sokféle ok állhat – többek közt az ösztrogénszint csökkenése – de akár vitaminhiányos állapot is. A hajszálak fokozott elvesztése bár ijesztő, de nem kell miatta pánikolni. A természetes hormonpótlók alkalmazása, illetve a szervezet számára szükséges vitaminok fogyasztása megszüntetheti a problémát.

 

Változókori hangulatingadozás

4. Hangulatingadozások

“Honnan tudom, hogy változókorban vagyok? Például onnan, hogy a kedvem olyan, mint a hullámvasút: egyszer fenn, egyszer lenn.” Nem véletlen, hogy a menopauzát szarkasztikusan a “nők elsárkányosodásának időszakaként” is nevezik.

Hisz sokaknál megfigyelhető, hogy néha szinte a föld felett járnak a boldogságtól és egész nap csak mosolyognak, máskor pedig jobb hozzájuk sem szólni, mert ingerültek, frusztráltak, kedvetlenek. Ez szintén a hormonok játékának a következménye. Az érintettek gyakran még saját magukok is meglepődnek, nem tudják mire vélni a viselkedésüket.

5. Memóriazavarok

Időnként mindenkivel előfordul, hogy elfelejt dolgokat, különösen manapság, amikor a felgyorsult hétköznapokban annyi mindent kellene észben tartani. A menopauza időszakában azonban ez fokozódhat; úgy érezzük, szinte minden kimegy a fejünkből, már arra sem emlékszünk, mi történt velünk tegnap.

No nem kell kétségbeesni, ez még nem jelenti azt, hogy az elbutulás fenyegetne! Bosszankodni sem kell miatta, hanem írjuk fel a fontos teendőinket, és végezzünk rendszeresen “agytrenírozó” tevékenységeket! E célra kiváló például a keresztrejtvényfejtés, sakkozás vagy a sudoku.

6. “Honnan tudom, hogy változókorban vagyok? A havi ciklusom elárulja!”

Mivel a menopauza a termékeny kor vége, ezért az egyik legárulkodóbb jele, hogy a menstruáció rendszertelenné válik, a vérzés mennyisége csökken, végül pedig teljesen elmarad. Ez a folyamat általában évekig is eltart.

A változókor tehát számos olyan tünettel jár, melyek kisebb-nagyobb mértékben hatással vannak a mindennapokra. Hogy a lehető legkönnyebben viseljük, ne betegségként, hanem az élet természetes szakaszaként fogjuk fel, törekedjünk az egészséges életmódra, és hívjuk segítségül a gyógynövényes táplálékkiegészítőket!
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Változókor

Keresés