Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Reflux - az egyik leggyakrabban félre-diagnosztizált betegség

Erdélyi Zoltán tibeti gyógyász
2022. 04. 20. 22:26:52
 
Reflux: latin eredetű szó, ami visszafolyást, visszaáramlást jelent, utalva a gyomor savas tartalmának nyelőcsőbe történő visszaáramlására, ami kimarja annak belső falát, ez okozza azt az égő érzést, amit gyomorégésnek nevezünk. Tehát a reflux alapvetően nem a túlzott savtermelés eredményeként jön létre, hanem a nyelőcső védőszerepének gyengülése miatt és tartós fennállása esetén a nyelőcső falának károsodásához vezethet.
A reflux valódi oka
 

Mi okozza a refluxot valójában?

A reflux – legyen az akár savas, akár néma – lehet önálló betegség, de legtöbbször másodlagos állapotként jelenik meg, kezdetben csupán egy másik egészségügyi panasz, betegség tünete, ami később önálló betegséggé válik.

Csak néhány elsődleges ok, ami tünetként refluxot okoz:
  • túlzott stressz, szorongás, pánik, félelem, sokk,
  • krónikus hasmenés,
  • epebetegségek számos fajtája,
  • gyomorbetegségek számos fajtája.
!!! A probléma leggyakrabban ott kezdődik, amikor önmagunk vagy mások téves diagnózisa következtében a tünetet kezdjük kezelni anélkül, hogy az alapproblémával foglalkoznánk. Ezzel nem arra akarok utalni, hogy nem kell foglalkozni a tünettel, hisz az komoly kellemetlenségekkel, fájdalommal is járhat, de emellett szükségszerűen kellene foglalkozni az okkal is, mert az okok megszüntetése nélküli tünetkezelés olyan, mintha tűz esetén folyton kikapcsolnánk a tűzjelzőt, ahelyett, hogy elkezdenénk a tüzet oltani.

Sok vagy kevés? - A félreértett gyomorsav.

A statisztikák szerint 10 emberből legalább 6 rendelkezik valamilyen emésztőszervi problémával. (Tibeti gyógyászként kb. ez a saját tapasztalatom is.)

Az esetek egy jelentős részében a refluxot nem a túlzott gyomorsav okozza, hanem épp a gyomorsavhiány.

A nyelőcső és gyomor találkozásánál lévő gyomorszáj megfelelő zárása és helyes működése az optimális mennyiségű és minőségű gyomorsavtól is függ. Ha a gyomorsav nem elég tömény vagy kevés, ez a gyűrűszerű záróizom elernyed, aminek eredményeként a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe és felmaródásokat okoz.

A fenti okok miatt a reflux korunk egyik leginkább félreértett és épp ezért az egyik leggyakrabban félrediagnosztizált betegsége.

Az allopatikus (akadémikus vagy nyugati) orvoslás - függetlenül a túlzott vagy lecsökkent gyomorsav-mennyiség okozta gyomorégéstől – a terápia irányát a tünetek alapján jellemzően gyomorsav-csökkentésben határozza meg, amire savlekötő vagy nagyon gyakran – felnőtteknél legalábbis gyakran – a gyomorsavtermelést megállító protonpumpagátló szedését javasolja, ami ideiglenesen elnyomja a nyelőcső alsó szakaszában érzett égő érzést, de tovább csökkenti a gyomor savasságát, elindítva ezzel nagyon komoly hiánybetegségeket és egy több szervet, - hosszú távú szedés esetén – akár a teljes gyomor és bélszakaszt (beleértve a vékony és vastagbelet is) érintő romboló folyamatot, ami – ha már nem okozott visszafordíthatatlan állapotokat – csak nagyon nehezen, hónapok – akár évek – kemény terápiás munkájával hozható helyre.

Lényeges kiemelni, hogy a megfelelő gyomorsav-ellátottságtól függ a jótékony emésztő baktériumok élettere is. Ha a bélflóra állapota sérül a lebontó baktériumok által termelt toxinok felhalmozódnak és mérgezni kezdik a szervezetet erőtlenséget, fáradékonyságot, kiégést, szorongást, pánikot, depressziót és egyéb betegségeket okozva.

Fontos tudni még azt is, hogy a gyomor sósavtartalma pusztítja el a táplálékkal esetlegesen bejutó mikroorganizmusokat is, így nyújtva védelmet a baktériumok, gombák, paraziták elszaporodása ellen. Ez csak egy példa arra, hogy mi mindent okozhat a gyomorsav nem megfelelő állapota.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) cikke szerint, a savlekötő gyógyszerek eredményeként a csökkent vagy hiányos gyomorsav mennyiségének tudható be számos gomba és baktérium kóros mértékben történő elszaporodása a szervezetben, többek között az antibiotikum rezisztens Clostridium Difficile-é is, melynek toxinjai súlyos bélgyulladást okoznak.

Ilyen felborult állapotban még ha tökéletesen egészséges is a táplálkozásunk a felszívódás nagyfokú sérülése következtében a szervezetünk voltaképpen éhezik, mert nem szívódnak fel életfontosságú tápanyagok.

Ezen túlmenően a savhiány következtében zavart szenved az epesav termelődése és hasnyálmirigy-működése, ami megzavarja a hasnyálmirigy által termelt hormonok kiválasztását, ami további felszívódási zavarokat okozva komoly hiánybetegségek kialakulásához vezet.

A tibeti gyógyászat a különböző emésztési problémák jelentős részét a lecsökkent emésztő hő (emésztési képesség) következményének tartja. A reflux is - ami a hideg és forró energia összeütközésének egy sajátos zavara - részben ide sorolható. Ezért a készítményben a gyógynövények legtöbbje emésztésserkentő gyógynövény, ami az un. emésztő tűz energiáját növeli.

Ezzel kapcsolatban épp csak címszavakban említeném meg a Khoga.9 készítményben található kalcit és egy-két gyógynövény egészségügyi hatását.
 
 

Kalcit

tibeti név: ཅོང་ཞི (ejtsd: csong zhi)

Íz és tulajdonságok: hevítő.

Működés: Semlegesíti és harmonizálja az emésztő energiákat.

Gránátalma

tibeti név: tibeti név: སེ་འབྲུ (ejtsd: sze dru)

Íz és tulajdonságok: savanyú és édes; hevítő és olajos.

Működés:: Jó hatású gyomorpanaszok esetén, növeli az emésztő hőt, javítja az emésztést. Kezeli a hideg nyálka okozta hasmenést és a hideggel és széllel kapcsolatos betegségeket.

Ismert farmakológiai tulajdonságai: A gránátalma magjának antibakteriális, antioxidáns, antiangiogén, méhnyugtató és gyulladásgátló hatást tulajdonítanak.

Örménygyökér

tibeti név: tibeti név: མ་ནུ་པ་ཏྲ (ejtsd: ma nu pa tra)

Íz és tulajdonságok: édes, keserű és fanyar; semleges.

Működés: Helyreállítja az emésztési hőt, kezeli a forró és hideg energia kombinált zavarából létrejött kibillentségeket, mint amilyen a reflux is.

Ismert farmakológiai tulajdonságai: Az örménygyökérnek antibakteriális, gombaölő és rákellenes hatást tulajdonítanak. Nyugtatja a beleket, enyhíti a fájdalmat.
Amennyiben a gyomorégés mellé már társul egy gyulladt és/vagy sérült gyomornyálkahártya, esetleg gyomorfal, úgy a készítmény szedésének kezdetekor a panaszok akár erősödhetnek is, de egy sérült nyálkahártya vagy gyomorfal esetében egészen más terápiás ösvényt kellene alkalmazni.

Hogyan szüntetheted meg a panaszokat?

Általánosan elmondható, miszerint ahhoz, hogy egy gyógykezelés teljesen eredményes és hatékony legyen a tibeti gyógyászat a terápiát négy ágban szabja meg.

Ezek sorban a TÁPLÁLKOZÁS, a fizikai és lelki alkatnak megfelelő VISELKEDÉS, figyelembe véve ezt egy kibillent - beteg - állapot tekintetében is, továbbá a GYÓGYÍTÓ SZEREK (ilyenek a Myrobalan készítmények) és a KÜLSŐ TERÁPIÁK, melyek konkrétan a specifikus kezelések.

Ahogy fentebb említésre került a külső (a környezet és körülmények által létrejövő) és belső (önmagunk által gerjesztett) feszültség és stressz okozta energia zavarának következményeként is megnyilvánulhat a reflux. (A tibeti gyógyászatban ez a sajátos energia a lung, ami minden áramlás, mozgás és mozgatás – kissé leegyszerűsítve – minden aktivitás forrása. E tulajdonsága miatt, szinte általánosan elmondható, hogyha bármilyen kibillent állapotot, energiát kezelünk a lungot szükségszerűen mindig kezeljük. Épp emiatt javallott a Khoga.9 készítmény mellé olyan készítményt szedni, ami ezt az energiát lenyugtatja, kiegyensúlyozza. E készítmények: a BioXan és a Nepa.

A gyógyítószeres kezelés önmagában is elég tud lenni, a kibillent állapot típusától és a kezelendő személy gyógyszerre való reakciójától függően, de ez számos tényező függvénye, így a hatás teljesen egyéni lehet. Csak hogy néhányat említsek ezek közül: milyen az alkata - mind testi, mint tudati -, milyen a táplálkozása, folyadék-fogyasztása, milyen az emésztése, milyen az emésztőszervek állapota, milyen a felszívódás, milyen erősségű a tünet, mióta tart és milyen gyorsan reagál a készítményre.

Ha nem reagál a szerre, akkor mindenképp javallott a táplálkozás és a viselkedés - nevezzük itt életmódnak - a kibillent állapot kezelésére irányuló megváltoztatása. Ez egyébként általában segíti az egészséges állapot minél gyorsabb elérését és itt jegyezném meg, hogy: emésztőszervi problémák esetén a gyógyszeres kezelés elkezdésével szükségszerű a táplálkozás és a viselkedés (életmód) terápiás irányba történő változtatása!

Amennyiben a kibillent állapot annyira súlyos, hogy a javulás így is lassú vagy nem indult meg, akkor mindenképp javallott a külső terápiák alkalmazása a gyógyszeres kezelés fenntartása mellett, mivel a két terápia nagyon erősen támogatják egymást. A kibillent állapotot célzó megfelelő kezelés beindítja a szervezet gyógyulását és erőteljesen támogatja a gyógyító szerek hatékonyságát.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Savtúltengés-reflux

Keresés