Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Mit jelent az ösztrogén dominancia?

Ha a női nemi hormonok kerülnek szóba, akkor a többség számára egyértelmű, hogy ez az ösztrogént és a progeszteront jelenti. Azoknak a száma viszont már sokkal kevesebb, akik azt is tudják, hogy mi ezeknek a hormonoknak a feladata, és hogy mit jelent az ösztrogéndominancia. Holott ez az állapot rengeteg embert (köztük férfiakat is!) érint, így érdemes egy kicsit bővebben is beszélni róla.
Az ösztrogén dominancia jelentése
 

Néhány szó az ösztrogénről és a progeszteronról

E két hormon a menstruációs ciklus szabályozásában játszik nagyon fontos szerepet: az ösztrogén szintje a ciklus első felében növekszik, egészen az ovulációig. Amikor megtörtént a peteérés, akkor a progeszteroné lesz a “főszerep”, azaz ő termelődik nagyobb mennyiségben, egészen a menstruációig. A vérzés kezdetekor pedig ez a folyamat is újból elölről kezdődik.

Az ösztrogén ezenfelül a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért felel, a petefészek termeli, és a szervezet zsírsejtjeiben képes elraktározódni, szaporodni. A progeszteront szintén a petefészek, valamint a mellékvese termeli, de csak a ciklus második felében. Az a dolga, hogy ellensúlyozza az ösztrogént, de a sikeres teherbe esésben is kulcsfontosságú szerepet játszik.

A gond az, hogy könnyen kiürül a szervezetből, illetve kizárólag akkor kezd el termelődni, ha volt tüszőérés. Amennyiben nincs ovuláció, nem lesz progeszteron sem.

A nemi hormonok kényes egyensúlya pedig meglehetősen könnyedén felborul: ilyenkor kétféle hormonális probléma jelentkezhet: az ösztrogénhiány, illetve -dominancia.

Az első főként a változókorban lévő hölgyeket érinti, amikor a lecsökkent ösztrogénszint okoz kellemetlen tüneteket. A természetes, fitoösztrogén-tartalmú szerekkel nagymértékű javulás érhető el.

Az ösztrogéndominancia pedig jellemzően a hormonálisan aktív korú nőket érinti, és akár már a húszas években jelentkezhet.
Az ösztrogén dominancia tünetei
 

Mit jelent az ösztrogéndominancia?

Az ösztrogén és a progeszteron szintjét egy egyszerű vérvételből meg lehet állapítani. Ezt akkor célszerű elvégeztetni, ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a mellek érzékenysége a ciklus második felében, a menstruáció szabálytalansága, vérzési rendellenességek, vagy ha miómák alakulnak ki. Ha az ösztrogén túl magas arányban van jelen a progeszteronhoz képest, akkor beszélhetünk ösztrogéndominanciáról.

Miért olyan gyakori probléma manapság? Hogy kerülhet a szervezetbe?

Fontos tudni, hogy ez az állapot főként a xenoösztrogének (idegen ösztrogének) miatt alakul ki. Ezek olyan vegyipari összetevők, amik a légutakon, a bőrön vagy az emésztőrendszeren keresztül szívódnak fel, a szervezetben ösztrogénhatást váltanak ki, ezzel pedig felborítják a természetes hormonegyensúlyt. Egyesek sajnos rákkeltőek is lehetnek!

Tehát nem csak azzal érdemes tisztában lenni, hogy mit jelent az ösztrogéndominancia, hanem azzal is, hogy hogyan kerülhetjük el a káros xenoösztrogének bevitelét.

Ezek ugyanis megtalálhatóak sok kozmetikumban, a műanyag palackokban, az ipari körülmények között nevelt állatok húsában, egyes élelmiszeripari adalékanyagokban, rovarirtókban, fogamzásgátló tablettákban és még hosszan lehetne folytani a sort. Tudatos életmóddal és odafigyeléssel azonban ki lehet küszöbölni (vagy legalábbis radikálisan csökkenteni) a xenoösztrogénekkel való találkozást.

Egy gyakori tévhit nyomában

Sokan nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mit jelent az ösztrogéndominancia valójában. Ezt az állapotot úgy kell értelmezni, hogy a progeszteronhoz képest sok az ösztrogén, így a dominancia jelentkezhet olyanoknál is, akiknek egyébként normális vagy akár alacsony az ösztrogénszintjük, a progeszteroné viszont megközelíti a nullát.

Tehát valamikor nem elég csak a progeszteron szintjét növelni, hanem a komplett hormonegyensúlyt kell helyreállítani, amiben segíthetnek a természetes összetételű étrend-kiegészítők is.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Ösztrogéndominancia

Keresés