Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Ne vegyük félvállról! A stressz és a magas vérnyomás kapcsolata

Napjaink modern társadalmában szinte mindenki stresszel, és egyre többen szenvednek magasvérnyomás-betegségben is. Ez vajon véletlen lenne? Egyáltalán nem, hiszen a stressz és a magas vérnyomás kapcsolatára egyre több orvos és természetgyógyász hívja fel a figyelmet, ugyanis mára bebizonyosodott, hogy nagyon is van összefüggés közöttük.
Stressz és reflux kapcsolata
 

A tartós stressz rendkívül káros

A stresszel alapjában véve nincs probléma, hiszen egy természetes élettani folyamatról van szó, amikor a szervezetünk “vészhelyzeti állapotba” kapcsol. Csakhogy: egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen gyakran és milyen hosszan következik be.

Indokolt esetben ugyanis – azaz valós vészhelyzetben – hasznos a stressz, hiszen ebben a felfokozott állapotban éberebbek vagyunk, gyorsabban reagálunk, ami akár életmentő is lehet.

A gond viszont az, hogy manapság az emberek akkor is feszültek, amikor nincsenek közvetlen életveszélyben.

Ezáltal pedig a szervezetünk tartósan stresszes állapotba kerül, ami viszont már rendkívül káros, hiszen rengeteg krónikus betegség alakulhat ki miatta, többek között magas vérnyomás is. Ezért fontos nagy hangsúlyt helyezni a stressz csökkentésére. Ezt a célt szolgálja például a Nepa nyugodt tudat gyógynövény-komplex termékünk is.

Mi a stressz és a magas vérnyomás kapcsolata?

Amikor stresszesek vagyunk, a szívünk szaporábban kezd verni, a pulzusunk felgyorsul, verejtékezni kezdünk, és a vérnyomás is megemelkedik. Amint lenyugszunk, minden visszaáll a normális értékre. Ám ha tartós feszültségben élünk, akkor ez nem történik meg, a vérnyomás krónikusan magasan maradhat.

A köznyelvben is gyakran használunk olyan mondatokat, mint például “felidegesítettek, ezért most kétszáz lett a vérnyomásom”, tehát az emberek többsége is tudatában van ennek az összefüggésnek, ennek ellenére nem foglalkozik vele.

A vérnyomás szabályozásában a test számos pontja részt vesz, az idegrendszertől kezdve a veséken át a pajzsmirigyig, meglehetősen bonyolult és összetett folyamatról van szó tehát. A stresszről pedig tudjuk, hogy az egész szervezetet károsítja, így ha egy-egy szervünk nem működik megfelelően, az kihathat a vérnyomásra is.

A hipertónia ráadásul gyakran együtt jár egyéb szív- és érrendszeri betegségekkel is, hiszen károsítja a szívet, kezeletlenül pedig érelmeszesedéshez, stroke-hoz, szívrohamhoz is vezethet.
 

A legfontosabb teendő: a stresszcsökkentés

Mivel a stressz és a magas vérnyomás kapcsolata vitathatatlan, ezért a megoldás kézenfekvő: csökkenteni kell a stresszt, hogy a vérnyomás rendeződjön. A nyugati orvoslás még mindig előszeretettel szorgalmazza a gyógyszeres kezelést, de ezek a pirulák csupán mesterségesen alacsonyan tartják a vérnyomást, a kiváltó okot azonban nem szüntetik meg.

Ha már valamilyen módon mérsékelni akarjuk a hipertóniát, akkor szedjünk természetes készítményeket, például a ShiVa vérnyomáscsökkentő gyógynövény-komplexet, de nagyon fontos, hogy ne csak ezektől várjuk a megoldást!

A kiváltó ok ugyanis a stressz, ennek a csökkentésén kell tehát dolgozni. Erre léteznek olyan egyszerű, de nagyon hatásos technikák, mint a sportolás, a jóga, a meditáció, a különféle légzőgyakorlatok, amiket bármikor be lehet vetni, ha feszültek vagyunk.

Ám érdemes azt is megvizsgálni, hogy mi váltja ki a nagyfokú stresszt. Ha például egy olyan munkahely, ahol túl magasak az elvárások, a saját egészségünk érdekében érdemes lehet elgondolkodni a váltáson. Egy ilyen nagyobb horderejű változás elsőre ijesztőnek tűnhet, de hosszú távon kifizetődő lehet.

Az egészség megőrzésében nagy szerepe van még az étkezésnek és a természetes étrend-kiegészítőknek is.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Stresszkezelés Vérnyomás-hipertónia

Keresés