Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Egy ijesztő jelenség, a nehézlégzés nyomában

Bárkivel előfordulhat, hogy bizonyos időközönként nehézlégzést tapasztal, amikor úgy érzi, hogy nem kap rendesen levegőt és légszomj jelentkezik. Némely esetekben a jelenség normális, és nem utal semmi kórosra, azonban van, amikor a háttérben meghúzódó komolyabb betegségre hívja fel a figyelmet.
 

Kezdjük az egyszerűbbel: mikor lehet normális a nehézlégzés?

A nehézlégzés teljesen egészséges embereknél is jelentkezhet, különböző tényezők hatására. Ilyen például a nehéz fizikai munka vagy az intenzív sporttevékenység. Amikor a testünk “turbó fokozatba” kapcsol, gyorsul a pulzus és a percenkénti légzésszám, a lélegzetvételeink pedig felületesek és gyorsabbak lesznek, magyarán szólva kapkodjuk a levegőt.

Ez természetes akkor, ha például nehéz súlyokat emelgetünk, futunk, kardióedzést végzünk, meredek emelkedőn vagy lépcsőn sétálunk felfelé, hegyet mászunk, esetleg más, hasonlóan megerőltető tevékenységet végzünk. Amint azonban a szervezet nyugalmi állapotba kerül, a légzés is helyreáll.

A nehézlégzés jelentkezhet bizonyos tengerszint feletti magasságnál is, például 2500-3000 méteren már érezhetően ritkább a levegő, megerőltetőbbé válik a légzés. Ez még az egészséges szervezetnek is megterhelő lehet, pláne ha közben fizikai aktivitást végzünk, például hegyet mászunk.

A nehézlégzés tehát nem mindig kóros, ugyanakkor a mindennapokban is célszerű óvni tüdőnk és légzőszerveink egészségét a Lung.12 tüdőerősítő és -tisztító kapszula segítségével.

Mikor és milyen bajt jelezhet a nehézlégzés?

Ha a légszomj hosszú időn keresztül fennáll, és nyugalmi állapotban (akár éjszaka) is jelentkezik, az már semmiképp sem tekinthető normálisnak.

A háttérben lévő ok lehet az, hogy beszűkülnek a légutak, ez általában a következő betegségek esetében fordul elő:
  • Asztma
  • COPD (krónikus obstruktív légúti betegség)
  • Légutakat szűkítő daganat
Egy másik ok lehet a légzőfelület csökkenése a tüdőben, ezt az alábbiak okozhatják:
  • Daganat a tüdőben
  • Tüdőgyulladás
  • Tüdőfibrózis
  • Folyadék felgyülemlése a tüdőben vagy a mellkasban
  • Tüdőtágulat
  • Tüdőembólia
Ezek mellett a keringési betegségek is okozhatnak nehézlégzést, a szívelégtelenségben, koszorúér-betegségben szenvedők körében is nagyon gyakori tünet.

A légszomj akár életveszélyessé is fajulhat, ha a beteg úgy érzi, hogy egyáltalán nem kap levegőt, szédülni, fulladozni kezd, szúró mellkasi fájdalom jelentkezik, az ajkak elkékülnek. Ha bárkinél ilyet tapasztalunk, ne habozzunk, azonnal hívjuk a 112-t és kövessük a diszpécser utasításait a mentők megérkezéséig!
 
 

Vigyázzunk tüdőnk egészségére!

A krónikus nehézlégzés annak a jele, hogy valami már nincs rendben a szervezetünkben. Ha túl sokáig halogatjuk a kivizsgálást, a légzőszerveink olyannyira károsodhatnak, hogy hátralévő életünkre oxigénpalack használatára szorulunk.

Mint minden betegség esetében, itt is a megelőzés a legfontosabb. Óvjuk tüdőnk egészségét gyógynövényes készítményekkel, hiszen a mindennapokban számos szennyező anyagot lélegzünk be. A légzőrendszernek nagy szüksége van a tisztításra és a regenerálásra.

Az antioxidánsokat tartalmazó táplálékkiegészítők segítenek semlegesíteni a tüdőt károsító szabad gyököket, csökkentik az oxidatív stressz szintjét. A rendszeres fogyasztásukkal némileg közömbösítjük a tüdőnket érő ártalmas hatásokat, de még emellett is célszerű kiemelt figyelmet fordítani légzőrendszerünk egészségének megőrzésére.

Keressünk fel rendszeresen olyan helyeket, ahol tiszta, friss levegőt szívhatunk (a sóbarlangok ideálisak e célra), és gyógyszerek helyett fogyasszunk Myrobalan gyógynövényes étrend-kiegészítőket.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Légzés-tüdő

Keresés