Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Pre- és probiotikum kisokos: a leggyakrabban felmerülő kérdések

Az emberi szervezet egészséges működéséhez sokféle hasznos anyag járul hozzá, többek között vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, illetve prebiotikumok. Ez utóbbiról azonban a többség igen keveset tud, sőt, sok esetben keverik is a fogalmakat. Pre- és probiotikum kisokosunkban azonban most röviden végigvesszük a legfontosabb tudnivalókat.
Pre- és probiotikum kisokos: a leggyakrabban felmerülő kérdések
 

Mi a különbség a pre-és a probiotikumok között?

Ezt a két kifejezést az emberek jelentős része összekeveri, vagy ami még rosszabb, egymás szinonimájaként értelmezi, holott teljesen más a jelentésük és a funkciójuk is.

Kezdjük mindjárt a probiotikumokkal! A probiotikumok olyan élő baktériumok, melyeket kívülről - táplálék vagy étrendkiegészítő formájában - juttatunk be a szervezetbe és támogatják a normál emberi bélflórát.

Egy nagyon egyszerű hasonlattal élve a bélflórát elképzelhetjük egy vár népességének. Ezt a várat ellenséges sereg támadja - ezek a bélflóra esetében lehetnek gyógyszerek, vegyszerek, az egészséget nem támogató élelmiszerek, italok - és a védők és a vár lakosai közül sokan elesnek. A vár és annak népessége egy időre veszélybe kerül(ne), ha nem jönne a felmentősereg. A mi esetünkben ezek a probiotikumok. Tehát a probiotikum azokat az élő mikroorganizmusokat takarja, amelyek - jó esetben - a bélflórában találhatóak. Valójában gombákból és baktériumokból áll. Lehet, hogy ez elsőre kicsit rémisztőnek tűnik, de egyáltalán nem káros “betolakodókról” beszélünk, amiket gyorsan ki kellene irtani, hanem a szervezet számára hasznos, sőt fontos “lakókról!”

A probiotikumok ugyanis hozzájárulnak a bélflóra egészségnek fenntartásához, erősítik az immunrendszert, elpusztítják a káros baktériumokat és gombákat, csökkentik a gyulladásokat. A probiotikumok hatása ideiglenes, általában olyan gyorsan végighalad a szervezeten, ahogy az ételt megemészted. Tehát ezeket folyamatosan táplálni és pótolni kell!

Születésünktől fogva megtalálhatóak a bélrendszerünkben, ám a bélflóra egyensúlyának felborulása rájuk is hatással van. Szerencsére ez az állapot nem visszafordíthatatlan, a probiotikum tartalmú táplálékkiegészítők például sokat segíthetnek.

A prebiotikumok pedig legegyszerűbben kifejezve a probiotikumok táplálékai. Olyan élelmiszer-összetevők, amiket a gyomor nem tud feldolgozni, így emésztetlenül érkeznek meg a bélrendszerbe, ahol fermentálódnak, így remek táptalajt biztosítanak a probiotikumoknak.

Főként az emésztetlen rostokat soroljuk ide, amelyeket sokan haszontalan tápanyagnak hisznek, holott nagyon is fontosak, hisz ha a probiotikumok nem tudnak megfelelően “táplálkozni”, akkor nem tudnak életben maradni.

A prebiotikumok a probiotikumokkal ellentétben (amelyek csak rövid ideig gondoskodnak a jó baktériumok jelenlétéről) hosszú távú hatással rendelkeznek. Serkentik a probiotikumok termelődését, megakadályozzák a káros baktériumok megtapadását a bélfalon, illetve segítik az ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását.

Ezért ha a bélflóránk egészségének megőrzése a cél, akkor nem csupán a pro- hanem a prebiotikumok bevitelére is oda kell figyelni, hogy meglegyen az egyensúly!

Miben találhatóak pre- illetve probiotikumok?

Egy pre- és probiotikum kisokos nem lehet teljes anélkül, hogy megemlítenénk, mégis milyen forrásokból tudjuk őket biztosítani.

Prebiotikumokat elsősorban rostok formájában lehet bevinni. A zabpehely, a hagymafélék, az articsóka, a vöröslencse, az alma, az érett sajtok és a búzafélék sokat tartalmaznak belőlük, de a Fiber.16 növényi rost-komplex is remek prebiotukumforrás. Jó hír a csokoládé kedvelőknek, hogy fogyasztásukkal hozzájárulhatnak a bélflóra egyensúlyához. A csokoládé kiváló polifenol forrás. Ez egy olyan prebiotikus antioxidáns összetevője, amely két jótékony baktérium, a lactobacillus és a bifidobacteria jelenlétét is növeli. Érdemes tehát naponta pár kocka minőségi, 70% kakaótartalom feletti étcsokoládét elfogyasztani.

Kiváló probiotikumforrás pedig például a kefír, az élőflórás joghurt, a lágy sajtok (pl. gouda), a kovászos kenyér, illetve az olyan fermentált élelmiszerek, mint a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta.(nem pasztőrizált változat). Ezenkívül a BioTic is egy kiváló probiotikum forrás, mely összesen 10 féle baktériumtörzset tartalmaz. 
 

A pre-és probiotikum kisokos legfontosabb kérdése: mikor kell őket külső forrásból pótolni?

Tulajdonképpen mindig ajánlott odafigyelni a pre- és probiotikumok bevitelére, de az alábbi esetekben kiemelten fontos:
  • Antibiotikum kúra alatt és után: ezek a gyógyszerek sajnos nem tudják megkülönböztetni a hasznos és a káros baktériumokat, így mindegyiket elpusztítják.
  • Hasmenés esetén
  • Gyulladásos bélbetegségek esetén: kiszorítják a baktériumokat, gátolják a kártékony gombák és vírusok szaporodását.
  • Atópiás dermatitisben szenvedő betegeknél: csökkentik a panaszokat, javítják a bőr állapotát.
  • Makacs hüvelyfertőzések esetén: a hüvely normál flórájának helyreállításában is fontos szerepet játszanak.
A pre- és probiotikumok pótlása mellett elengedhetetlen még az egészséges táplálkozás, amit célszerű természetes összetételű étrend-kiegészítőkkel bővíteni, hogy biztosan minden fontos tápanyagot biztosítsunk a szervezet számára.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.

Keresés