Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Ösztrogén és progeszteron - mik a szerepeik?

Az emberi test egy olyan összetett és csodálatos “szerkezet”, amelynek a működését a tudósoknak a mai napig sem sikerült teljesen megfejteni. A nők életében rendkívül fontos szerepet játszó ösztrogénről és progeszteronról ugyan a többség már hallott valamicskét, azonban sokan nem tudják, hogy e két hormon hogyan hat a szervezetre. Pedig fontos lenne odafigyelnünk testünk jelzéseire, melyeket csak úgy tudunk értelmezni, ha legalább nagyjából tisztában vagyunk vele, mi zajlik “odabenn”...
Az ösztrogén és progeszteron szerepei
 

A női test csodája, a havi ciklus

A Földön csupán néhány élőlény szervezete képes arra, hogy minden hónapban készen álljon a megtermékenyülésre, az ember pedig közéjük tartozik. A női ciklus már az élet legelején, a nőnemű embriónál is megfigyelhető, ugyanis a mindössze 21 napos magzatban is elkezdenek kifejlődni a petesejtek. Amikor a lánycsecsemő megszületik, kb. 2 millió petesejttel rendelkezik, melyeknek azonban csak a töredéke éri meg a serdülőkort.

A kislányok petefészke nagyjából 10-13 éves kor között válik aktívvá, ekkor veszi kezdetét a havi rendszerességgel ismétlődő peteérés és a menstruáció. A ciklust az ösztrogén és a progeszteron szintje befolyásolja, melynek érzékeny egyensúlya könnyedén hajlamos felborulni, ami számos problémához vezethet. Bár a havi ciklus zavarai árulkodó jelek lehetnek, azonban más egyéb tünetek is utalhatnak arra, hogy a női nemi hormonok szintje a szervezetben nem megfelel.
 

Mi történik, ha az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyában zavar áll be?

Az egészséges ciklus során az ovulációig folyamatosan nő az ösztrogén szintje, majd a peteérés után a progeszteron kerül túlsúlyba. A menstruáció végeztével pedig e folyamat kezdődik elölről. Ha viszont a két hormon nem a kellő mennyiségben van jelen a szervezetben, akkor a ciklus máris felborul.

Általában itt két különféle hormonális problémát különböztetünk meg, az ösztrogéndominanciát, illetve hiányt.
A túl magas ösztrogénszintre az alábbi jelek utalhatnak:
 • Érzékeny mellek
 • Gyakori hangulatingadozások, ingerlékenység
 • Miómák kialakulása
 • Hajhullás
 • Túl rövid vagy rendszertelen menstruáció
Az ösztrogénhiányt pedig a következők jelezhetik:
 • Száraz bőr
 • Hőhullámok
 • Alvászavarok
 • Alacsony libidó
 • Hüvelyszárazság
 • Fáradtság
Természetes hormonpótlás gyógynövényekkel
 
A másik női nemi hormon, a progeszteron pedig a terhesség létrejöttében játszik kulcsfontosságú szerepet, ugyanis a ciklus során előkészíti a méh nyálkahártyáját a megtermékenyült petesejt beágyazódására. Ezért ha alacsony a szervezetben a progeszteron szintje, akkor a teherbeesés is sokkal nehezebbé válik.

Emellett a progeszteron csökkenti az endometriózis esélyét, véd a mellben kialakuló daganatokkal és csomókkal szemben, optimálisan tartja a vércukorszintet, és serkenti a pajzsmirigyhormon tevékenységét

Láthatod tehát, hogy e két hormonnak mekkora szerepe van a tested normál működésében. Bár ezek a tünetek árulkodóak lehetnek, azonban más betegség is állhat a háttérben. Az ösztrogén és a progeszteron szintje egy egyszerű vérvétellel megállapítható, mely alapján az orvos már tudni fogja, hogy milyen kezelésre lesz szükség.
 

Hormonpótlás természetesen

A felborult hormonegyensúly szerencsére nem tekinthető végleges állapotnak, hiszen például természetes alapú növényi szerekkel is segíthetünk rajta. A mesterséges hormonterápiák sajnos komoly veszélyeket rejtenek magukban, de szerencsére ma már egyre több olyan lelkiismeretes orvos van, aki csak rendkívül indokolt esetben fordul ehhez a megoldáshoz.

A Feminess kapszulában található fitoösztrogének kíméletesen, mellékhatások nélkül segítenek normalizálni az ösztrogénszintet, ezáltal segítenek a változókori tünetek, a PMS, illetve a menstruációs zavarok enyhítésében.

Ha az ösztrogén és a progeszteron ideális mennyiségben van jelen a szervezetben, akkor a ciklus szabályos, problémamentes, és a teherbeesés sem ütközik hormonális problémákba. Az egészséges életmód mellett a természetes, növényi hatóanyagok is nagyban javíthatják az életminőséget.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Változókor

Keresés