Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

A máj szerepe az emésztésben

A májról köztudott, hogy az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk. A működése azonban roppant sokrétű, hisz számos nélkülözhetetlen élettani funkcióban vesz részt. A máj szerepe az emésztésben sem elhanyagolható, ezért is fontos, hogy minél jobban vigyázzunk rá.
A máj szerepe az emésztésben
 

A máj főbb feladatai

A máj a has jobb oldalán, a bordák alatt található. Létfontosságú szerv, nélküle csak pár óráig maradnánk életben. Ennek oka, hogy rengeteg folyamatban vesz részt. Többek között tárolja a zsírban oldódó vitaminokat, szabályozza a pajzsmirigyhormonok működését, a szénhidrát-anyagcserét, a véralvadást, méregtelenít, lebontja szervezetbe jutott káros anyagokat, felveszi a hasznos tápanyagokat, tisztítja a vért, koleszterint termel.

Ezen felül a máj szerepe az emésztésben is lényeges, ugyanis az epefolyadék előállításáért is ő felel. A tévhitekkel ellentétben ugyanis az epét nem az epehólyag termeli, hanem csupán elraktározza. Az epét a máj állítja elő.

Mi a máj szerepe az emésztésben?

A májban termelődő epesav több fontos élettani funkciót lát el. Először is az emésztés során az epefolyadék az epehólyagból a patkóbélbe ürül, hogy segítse az emésztést. Részt vesz a zsírok lebontásában, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, és a szervezet immunrendszerének normál működésében. A különféle gombák és baktériumok elpusztulásakor ugyanis méreganyagok keletkeznek, melyeket az epesav semlegesít.

Miután az epesav elvégezte a feladatát, átalakul majd felszívódik. Ilyenkor az elsődleges epesavból másodlagos lesz, ami a bél nyálkahártyáján keresztül a májba, azon belül a májsejtekbe jut. Itt a máj biotranszformációval újfent elsődleges epesavat állít elő, ami az epehólyagba kerül, a körforgás pedig kezdődik elölről.

Érdekesség, hogy ez a folyamat naponta 5-10 alkalommal is lejátszódik, a szervezetben pedig összesen csupán 2-3 grammnyi epefolyadék található. Ebből egy nap alatt nagyjából 500 milligramm kiürül az anyagcsere-folyamatokkal, tehát a májnak a hiányzó mennyiséget folyamatosan pótolnia kell.

A máj tehát többek között az epetermeléssel vesz részt az emésztésben, de ha a helytelen életmóddal és az egészségtelen táplálkozással megterheljük, akkor nem tudja maradéktalanul ellátni a feladatait. Ezért időnként érdemes beiktatni egy alapos méregtelenítő kúrát, melynek során sort kerítünk nem csak a máj, hanem a nyirokrendszer és a vér megtisztítására is. Erre szolgál a Cleanse program.
 
 

Milyen problémákat okozhat, ha a máj nem működik megfelelően?

Hogyha a máj kevesebb epesavat termel az optimálisnál, akkor a zsírok emésztése nem megy végbe megfelelően, az emésztetlen zsírok pedig emelik a vérben a koleszterin és a triglicerid szintjét, lerakódnak az erek falára, szűkítve az átmérőjüket. Ez pedig keringési betegségekhez vezethet, és növeli a szívinfarktus kialakulásának esélyét. A túl sok koleszterin emellett epekövet okozhat, ami epegörcsöt idézhet elő, és igen nagy fájdalmakkal jár.

Mindez elkerülhető, ha nem feledkezünk meg róla, hogy milyen fontos a máj szerepe az emésztésben, és nem csak akkor jut eszünkbe törődni vele, amikor már baj van. A LivR kapszulával évente 1-2 alkalommal (de akár folyamatosan is szedhető. Ebben az esetben heti 2-3 alkalommal elegendő 1-1 szem) is elvégezhető a máj méregtelenítése és regenerálása, az egészséges máj pedig sokkal hatékonyabban tudja ellátni a feladatát.

Már csak azért is érdemes vigyázni az egészségünkre, mert sok gyógyszerszedéssel szintén a májunkat terheljük. A káros összetételű pirulák helyett amikor csak lehet, válasszuk inkább a természetes alapanyagokból készült gyógynövényes készítményeket.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Emésztés Májtisztítás

Keresés