Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

A meditáció hatása az agyra

Itt a módszer, ami fiatalítja az agyat és segít a stresszkontrollban

Miközben a világ kezdete óta keressük az örök fiatalság forrását, a tibeti buddhista szerzetesek talán már meg is találták. A Neurocase tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a titkuk egyszerű, ami a meditáció gyakorlatában rejlik. A kutatók most MRI vizsgálatokkal is igazolták a tényt: a 41 éves Yongey Mingyur Rinpoche agya pontosan nyolc évvel látszik fiatalabbnak a felvételeken.
A meditáció hatása az agyra
Richard Davidson (balra) és Yongey Mingyur Rinpoche (jobbra)FORRÁS: MICHAEL CONWAY/CENTER FOR HEALTHY MINDS

A belső békére törekszik

A Wisconsin-Madison Egyetem egy neves tibeti szerzetes-tanítót kért fel arra, hogy több éven át figyelemmel kísérhesse az agya öregedését. A most 41 éves Yongey Mingyur Rinpoche saját bevallása szerint 9 éves kora óta meditál. Naponta több órán át végez különböző szellemi gyakorlatokat és lelki elmélyülést, amivel a belső béke és a tartós nyugalom megszerzésére törekszik.

A kutatók az első vizsgálataikat tizennégy éve végezték és azóta évente készítenek mágneses rezonanciás képalkotást (azaz MRI-t) a férfi agyáról, amelyen négyszeres szkennelésben tudják tanulmányozni a kapott adatokat.

Ezzel párhuzamosan kísérik nyomon 105, körülbelül hasonló korú önkéntes felnőtt agyának öregedését is, akik a kontrollcsoportot jelentik.

"A szerzetes agya nyolc évvel fiatalabbnak néz ki, mint a biológiai-naptári életkora". – mondta Richard Davidson, a Wisconsin-Madison Egyetem pszichológiai és pszichiátriai professzora a LiveScience tudományos online portálnak. – A megállapításaink arra engednek következtetni, hogy „a meditációs gyakorlatok összekapcsolhatók a lelassított biológiai öregedéssel".

Az MRI-vizsgálatok eredményeinek összegyűjtése után a tudósok a BrainAGE nevű számítógépes szoftver segítségével becsülték meg a kutatásban résztvevők agyának életkorát a szürkeállomány méretének figyelembevételével.
 

Hatásos a mentális és a sejtszintű stresszhatásokkal szemben

A BrainAGE elemzése kimutatta, hogy Yongey Mingyur Rinpoche agya a kontrollcsoport tagjaival ellentétben láthatóan késleltette a biológiai öregedést.
A meditáció nyutató hatással van a tudatra
A meditáció bizonyítottan csökkenti a stresszt és a szorongást FORRÁS: PIXABAY
 
Most már biztosan kijelenthetjük, hogy ennek a tibeti szerzetesnek az agya lassabban öregszik, mint a kontrollszemélyek agya – mutatott rá Richard Davidson, hozzátéve, hogy a férfi eddigi életének több mint 60 ezer óráját meditációval töltötte. – Ugyanakkor jól látszik az is, hogy a szerzetes agyának egyes területei, például a koncentrációért vagy a figyelem összpontosításért felelős régiók jóval fejlettebbek, mint a többieké.

Hozzátette: a vizsgálat eredményeitől függően rejtély, hogy mennyi meditációra lehet szükség ahhoz, hogy ezek a változások bekövetkezzenek.
A szakemberek egyelőre még abban sem biztosak, hogy a lelassított agyi öregedés csak a lelki elmélyülés vagy más tényezők, például a tibeti életkörülmények vagy az egészséges táplálkozás együttes eredménye.
 

"A meditáció kétségkívül egészséges lehet azok számára, akik rendszeresen gyakorolják"

– magyarázta Dr. Kiran Rajneesh, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központának neurológusa, aki nem vett részt a kutatásban. – Bizonyítottan fel tudja venni a harcot a mentális és a sejtszintű stresszhatásokkal, ami „egy pillanatra le tudja fékezni a rohanó életünket". Erre a stresszkontrollra pedig most, egy világjárvány idején mindennél nagyobb szükségünk lehet.
Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20200325-a-meditacio-hatasara-nyolc-evvel-fiatalabb-a-buddhista-szerzetes-agya.html
 
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Agyserkentő Meditáció Memória

Keresés