Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

A menopauza kezelése testi és mentális szinten

A klimax minden hölgy életében nagy változásokkal jár, melyek még azoknak a szervezetében is lezajlanak, akik ebből csak keveset éreznek. A menopauza kezelése viszont csak akkor lehet hatékony, ha a fizikai és a pszichés tünetekkel is foglalkozunk, hiszen így maradhat az életünk kiegyensúlyozott és harmonikus.
Stressz és reflux kapcsolata
 

Milyen testi tünetekkel jár a változókor?

Hőhullámok, izzadás, fejfájás, hajhullás, súlygyarapodás, ritkuló, majd abbamaradó menstruáció… Általában az iménti panaszokat említik először, ha szóba kerül a menopauza, hiszen ezek a leggyakoribb tünetek.

Persze nem mindenkinél jelentkezik az összes, és az időtartamban, intenzitásban is lehetnek jelentős eltérések, így mondhatni, minden nő szervezetében másképp zajlik a változókor, előre nem lehet megjósolni, hogy kinél miképp megy majd végbe.

Ez azonban csak a folyamat egyik fele, hiszen legalább ennyi változás zajlik mentális szinten is.

Melyek a legjellemzőbb pszichés tünetek?

A klimax éveiben sok nő szembesül hangulatingadozásokkal, feledékenységgel, koncentrációs nehézségekkel, szorongással, ingerlékenységgel, alvászavarokkal.

Némelyek meg is ijednek, hogy valamilyen komolyabb betegség (pl. kezdődő demencia, depresszió) áll a háttérben, holott csak a változókorról és a hormonok “játékáról” van szó.

Ám attól még, hogy ez egy természetes folyamat, nem muszáj beletörődni és elviselni a panaszokat, hiszen kezelhetőek – mesterséges hormonterápia nélkül is.
 

Mit tehetünk testi szinten?

Mindenekelőtt érdemes tisztában lenni azzal, hogy a változókori panaszokat a hormonszintek változása – azon belül is az ösztrogénszint csökkenése – okozza. A megoldást is errefelé kell tehát keresgélni, ám nem mindegy, hogy milyen módon pótoljuk a hiányzó hormonokat.

A fitoösztrogének olyan növényi anyagok, melyek az említett hormonhoz nagyon hasonlóan viselkednek, ezáltal képesek enyhíteni a klimax tüneteit. Bevihetjük őket élelmiszerek, illetve étrend-kiegészítők formájában.

Ám fontos hangsúlyozni, hogy önmagában egyetlen kapszula sem képes csodát tenni, hanem csak az életmódbeli változtatásokkal együtt lesz igazán hatékony. A testünkre ugyanis egyetlen komplett rendszerként kell tekinteni, ahol minden mindenre hatással van.

Ha a természetes hormonpótlás mellett ügyelünk az egészséges étrendre, a rendszeres fizikai aktivitásra és a kellő mennyiségű pihenésre, akkor sokkal kiegyensúlyozottabban telik majd a változókor.

A menopauza kezelése mentálisan

Ha úgy érezzük, hogy nagyon megszenvedjük ezeket az éveket, akkor érdemes “fejben” is átállni, másképp szemlélni az egész folyamatot.

Sokan például ott rontják el, hogy a klimaxot egy betegségnek tekintik, amiből ki kell gyógyulni. Holott egy természetes élettani folyamatról van szó, amiben semmi rendellenes nincs, hisz a másik hasonló életszakaszt, a kamaszkort sem kezeljük betegségnek, akkor a menopauzával miért tennénk így?

A másik gyakori probléma, hogy a változókort az öregedéssel hozzák összefüggésbe, gyászolják a fiatalságukat, az elvesztegetett lehetőségeket, úgy vélik, rájuk már csak a lassú elmúlás vár.

Persze az idő kerekét nem tudjuk visszafordítani, de ne úgy fogjuk fel, hogy mostantól vége mindennek! Nem kell lemondani az élet örömeiről: szervezzünk programokat, űzzük a kedvenc hobbinkat, barátkozzunk, forduljunk nyitottan és pozitívan a világ felé. Még annyi élmény és lehetőség áll előttünk! Miért ne tanulhatnánk új dolgokat, fedezhetnénk fel új helyzeteket? Hisz tudjuk jól, hogy “nem csak a húszéveseké a világ!”

A pozitív életszemlélettel csökkentjük a stresszt, a szorongást, ha pedig mentálisan boldogok vagyunk, az a testi egészségünkre is jó hatással van.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Hormonrendszer Változókor

Keresés