Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Melyek a tartósan fennálló magas vérnyomás veszélyei?

A hipertónia egy roppant alattomos betegség, hiszen sokáig tud teljesen tünetmentes maradni, ám ez nem jelenti azt, hogy nem kellene nagyon is komolyan venni. A magas vérnyomás veszélyei ugyanis akár végzetesek is lehetnek, hiszen több olyan szövődménye is van, ami életveszélyessé válhat.

Miért nem szabad félvállról venni a hipertóniát?

A magas vérnyomás kezdetben nem jár látványos vagy rémisztő tünetekkel, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne okozna károkat a szervezetben. A fő probléma, hogy a krónikus hipertónia károsítja az érfalakat, az erek falain lerakódások képződnek, valamint vérrögök is megjelenhetnek. A természetes vérnyomáscsökkentőkkel azonban megelőzhetőek a súlyos szövődmények.

A magas vérnyomás veszélyei ugyanis a szívre, az agyra, a vesére, a szemre is kihatással vannak, és olyan állapotokat idézhetnek elő, melyek azonnali kezelés híján végzetesek is lehetnek. Nézzünk is meg erre pár példát.
A magas vérnyomás veszélyei
 

Agyi problémák

A tartós hipertónia az agy ereinek elmeszesedését okozza. Ez kezdetben ugyancsak nem jár jól felismerhető tünetekkel, bár a memória folyamatos romlása intő jel lehet. Ez azért következik be, mert az erek falán plakkok rakódnak le, amik szűkítik az átmérőjüket, ezáltal romlik az agy szöveteinek vérellátása, ami pedig a szövetek elhalásához vezet.

Ennél sokkal súlyosabb probléma a stroke, azaz agyvérzés. Ilyenkor az egyik nagyobb ér megreped, a vér bejut az agyszövetbe, és az érintett terület megbénul. A stroke azonnali orvosi ellátást igényel, ugyanis minden perccel nő az esélye annak, hogy a beteg meghal, vagy maradandó károsodást szenved. Az agyvérzés előfordulási esélyét a folyamatos stressz is növeli.

Szív- és érrendszeri katasztrófák

Az erek elmeszesedése nemcsak az agyban, hanem a szívben is bekövetkezhet. Ilyenkor a szív vér- és tápanyagellátása is csökken, a szívizomban oxigénhiány alakul ki. A magas vérnyomás felgyorsítja a plakkok lerakódását, és ha egy koszorúér elzáródik, bekövetkezik a szívroham.

Ez szintén egy olyan állapot, ami azonnali beavatkozást igényel, de sajnos még így is előfordulhat, hogy a beteg elhuny, mire az orvos megérkezik. A szívroham alattomos gyilkos, hirtelen jelentkezik és néhány perc leforgása alatt is képes véget vetni az életnek.

Vesekárosodás

A magas vérnyomás veszélyei között mindenképp meg kell említenünk a vesekárosodást is. Amennyiben az erek átmérője csökken, a vesén átfolyó vér mennyisége sem lesz kielégítő. A szervezet kiválasztó folyamatainak hatékonysága romlik, és kialakulhat a veseelégtelenség, ami kezelés híján szintén halálos lehet.

A szem károsodása

A hipertónia a szemben lévő erekre is hatással van. A retina erei összehúzódnak, az erek itt is beszűkülnek. Az apró bevérzések megjelenése mindenképp figyelmeztető jel, de súlyosabb esetben üvegtesti vérzés és látóideghártya-vérzés is jelentkezhet. Ezek pedig nemcsak látásromlást, hanem akár vakságot is okozhatnak.
ShiVa magas vérnyomás elleni készítmény
 

A magas vérnyomás veszélyeit nem szabad félvállról venni!

A fentiek bár ijesztőek, cikkünk célja nem az, hogy megrémisszük az olvasókat. Viszont szeretnénk egyértelműen rávilágítani arra, hogy a krónikus hipertónia milyen komoly következményekkel jár.

Ám egy jó hír a végére: a magas vérnyomást szinte minden esetben az életmódbeli tényezők okozzák, ezért ha időben lépünk, akkor gyógyszerek szedése nélkül, természetes módszerekkel is megszüntethető a probléma.

Ehhez persze sok változtatásra lesz szükség, és lehet, hogy jelentősen át kell alakítanunk az eddigi életvitelünket. De tegyük fel a kérdést: nem érné meg némi áldozatot hozni egy hosszabb, egészségesebb életért?
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Vérnyomás-hipertónia

Keresés