Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Mit tegyünk, ha megjelennek a változókor első jelei?

Előbb, de remélhetőleg inkább utóbb minden nő szembesül vele, hogy a (biológiai) fiatalsága már a múlté, különösen akkor, amikor megtapasztalja magán a változókor első jeleit.

Ez az időszak azonban az élet természetes velejárója, aminek a tüneteit nem kell, sőt nem szabad betegségként kezelni! Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne semmit sem tenni ellenük.
A változókor első jelei
 

Melyek a változókor első jelei?

!!! Először is fontos tisztában lenni vele, hogy a menopauzán kivétel nélkül minden hölgy átesik, még azoknak a szervezetében is lejátszódnak az ilyenkor szokásos folyamatok, akik mindebből semmit sem érzékelnek.

A többségre azonban nem ez a jellemző. A nők nagyobb részénél ugyanis kisebb, esetenként nagyobb intenzitással jelentkeznek az alábbiak:
  • Menstruáció ritkulása, majd elmaradása: talán ez a legárulkodóbb tünet. A termékeny kor végéhez érve a tüszőrepedés egyre ritkábban következik be, így a ciklus felborul, a vérzések rendszertelenné válnak, végül pedig teljesen megszűnnek.
  • Hőhullámok: az a jelenség, amikor hirtelen az egész testben intenzív hőségérzet keletkezik, ami izzadással, kipirosodással, a pulzus felgyorsulásával jár. Az időtartama általában fél perc és tíz perc közötti, néha olyan erőteljes, hogy az éjszakai alvást is megzavarja. Általában az utolsó menstruáció utáni 1-2 évben gyakoriak, majd a számuk és intenzitásuk fokozatosan csökken.
  • Éjszakai izzadás: a bármely napszakban előforduló hőhullámok mellett jelentkezhet fokozott verejtékezés kimondottan az éjszakai órákban is. Ez heves szívdobogással, hidegrázással járhat, ami igencsak megnehezítheti a nyugodt pihenést. Az alvás minőségének javításában segíthetnek a gyógynövényes altatókészítmények is.
  • Szélsőséges hangulatváltozások: egyszer eufória, máskor pedig mély lehangoltság – mindez akár a változókor első jele is lehet. A hormonális ingadozások ugyanis nagymértékben kihatnak a közérzetre is.

Mi történik ilyenkor a testünkben?

A menopauza időszaka akkor köszönt be, amikor a petefészekben található hormonreceptorok elöregednek. Ennek következményeképp elmarad a tüszőrepedés, csökken a sárgatesthormon (LH) mennyisége. A későbbiekben a tüszőérést serkentő hormon (FHS) szintje is csökkenni kezd, ami miatt a tüszőérés nem következik be.

A ciklus felborul, ezért az ösztrogénszint egyre alacsonyabb lesz, és ösztrogénhiányos állapot következik be. Az ösztrogén az egyik legfontosabb női nemi hormon, így ha túl kevés mennyiségben van jelen, az számos panaszt okoz, például a változókor első jeleiért is felelős.

A fő feladat tehát az ösztrogén pótlása, ami történhet mesterséges hormonterápiával – ami számos kellemetlen mellékhatást eredményezhet – vagy természetes étrend-kiegészítők alkalmazásával.
 
 

Ösztrogénpótlás csak természetesen

Ha a menopauza időszakában is törekszünk arra, hogy az ösztrogén mennyiségét az optimális szinten tartsuk, azzal azt érjük el, hogy a kellemetlen tünetek nagymértékben csökkennek, vagy akár teljesen meg is szűnnek.

A gyógyszeres hormonterápia azonban kockázatos lehet, amit ma már egyre több nőgyógyász is elismer. Helyettük célszerűbb az úgynevezett fitoösztrogének alkalmazása. Ezek olyan növényi hatóanyagok, amelyek a szervezetbe jutva képesek az ösztrogénekhez hasonlóan viselkedni.

A Feminess kapszula is ilyen fitoösztrogéneket tartalmaz, ezáltal természetesen, káros mellékhatások nélkül száll szembe a változókor első jeleivel. A készítmény segítségével a panaszok elmúlnak, és a menopauza többé nem a szenvedésről, hanem egy izgalmas, új életszakaszba lépésről szól majd.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Változókor

Keresés