Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

D-vitamin hiány - nem lehet eleget beszélni róla!

Modern világunkban a napjaink nagy részét zárt térben töltjük, ami kedvez a D-vitamin hiány kialakulásának, különösen a téli hónapokban. Hiszen a “napvitamint” a szervezetünk a nap UV-sugaraiból állítja elő, emiatt aki keveset tartózkodik odakinn, annak minden bizonnyal a D-vitamin szintje is túlságosan alacsony. De miért probléma ez?
A d-vitamin fontossága
 

A D-vitamin elengedhetetlen a szervezet számára

A D-vitamin hiány nem csak hazánkban, hanem világszerte súlyos egészségügyi probléma. Míg régen azt hitték, hogy csak az angolkór kialakulásáért felelős, ma már tudjuk, hogy számos más betegséget is okozhat a tartósan alacsony D-vitamin szint. Hiszen egyaránt hatással van a csontokra, a foszfor- és a kalcium-anyagcserére, a szív- és érrendszerre, a szellemi frissességre és az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenállóképességére.

Röviden: az egész szervezet megérzi a D-vitamin hiányos állapotot. Hisz gondolj csak bele: télen az emberek sokkal depressziósabbak, lehangoltabbak, rengetegen náthásak, influenzásak… szerinted miért? Csak az időjárás lenne az oka? Aligha… sokkal inkább az, hogy lecsökken a D-vitamin szintjük.

Mit okozhat a D-vitamin tartós hiánya?

A D-vitamin roppant szerteágazó hatással bír, a hiánya pedig számos betegség kialakulásáért felelős, sőt egyeseknél akár fő ok is lehet! Ráadásul itt nem ritka, gyógyíthatatlan betegségekre kell gondolni, hanem olyan, tömegeket érintő problémákra, amiket tudatos életmóddal meg is lehetne előzni.

Mint például az alábbiak:
  • Csontritkulás
  • Rákos daganatok
  • Cukorbetegség
  • Magas vérnyomás
  • Depresszió
  • Demencia
  • Légúti fertőzéses megbetegedések
  • Autoimmun betegségek
  • Szív- és érrendszeri megbetegedések
Sajnos ezeknek az egészségügyi problémáknak egy része visszafordíthatatlan károkat okoz a szervezetben, ezért érdemes inkább előre gondolkodni, és mindent megtenni a megelőzés érdekében.
 
D3 vitamin K1+K2 vitaminokkal és shilajit kivonattal
 

Hogyan pótold a D-vitamint?

A D-vitamin mennyiségét NE-ben, azaz nemzetközi egységben mérik. Egy felnőtt embernek napi 2000-4000 NE D-vitaminra van szüksége ahhoz, hogy elkerülje a hiányállapotot. A Myrobalan vitaminkészítménye is 4000 NE-t tartalmaz, K1 és K2 vitaminnal, valamint shilajittal kiegészítve, mely a Himalája különleges gyógyanyaga.

Az élelmiszerek közül a csukamájolaj, a vaj, a tojás, az avokádó, és a lazac tartalmaz magas arányban D-vitamint, ám napi szinten rengeteget kéne megenned belőlük ahhoz, hogy fedezd a szervezeted szükségletét, és megelőzd a D-vitamin hiányt.

A napon tartózkodás hatására a szervezet szintén elkezd D-vitamint termelni, ezért nyáron és ősz elején még kevésbé jellemző a hiányállapot. Viszont télen nem csak a napsütéses órák száma csökken, hanem a szabadban is lényegesen kevesebb időt töltünk, ezért a D-vitamin raktáraink tavaszra igencsak kimerülnek.

Bár egyesek úgy tartják, hogy a szoláriumozással is lehet némi plusz D-vitaminhoz jutni, de sajnos a szoláriumcsövek UV-A sugarakat bocsátanak ki, ellenben a szervezetnek az UV-B sugarakra lenne szüksége a D-vitamin előállításához. Ilyen célra tehát nem alkalmas a szolizás.

Ezért fontos, hogy (az egészséges táplálkozás mellett) étrend-kiegészítők formájában is pótold a D-vitamint, aminek a megfelelő hasznosulásához kalciumra és K-vitaminokra is szükség van. Arra azonban figyelj, hogy a D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, tehát a szervezet elraktározza, ezért akár túl is lehet adagolni!

Ezért maradj az észszerűség határain belül, és válaszd a természetes összetevőkből álló táplálékkiegészítőket!
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: D-vitamin

Keresés