Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Hogyan küzdj a szorongás ellen?

A mai felgyorsult világban már szinte meg sem lepődünk azon, ha valaki szorongással, pánikbetegséggel vagy tartós stresszel küzd. Sajnos sokan rögtön a gyógyszerekhez fordulnak segítségért, pedig számos olyan természetes módszer is létezik a szorongás ellen, ami hatékony, viszont cseppet sem káros az egészségre.
Hogyan küzd a szorongás ellen?
 

Nézd a problémát racionális szemmel!

Ha észleled magadon a stressz és a szorongás tüneteit, akkor először is gondold át, mi okozza a feszültséget. Majd tedd fel magadnak a kérdést: tudsz valamit tenni a helyzet ellen? Ha az aggodalmadat olyan dolog okozza, amire van befolyásod, akkor törekedj arra, hogy ne a problémát lásd, hanem a megoldást. Hogyha például a munkahelyi közeggel van a gond, vagy az anyagiak miatt vagy feszült, akkor higgadj le (akár természetes segítséggel), és gondold át, hogyan tudnál változtatni a dolgokon.

Ellenben ha olyasmi miatt szorongsz, amire nincs ráhatásod - mondjuk a jelenlegi járványhelyzet, az árak emelkedése, vagy a klímaváltozás - akkor a legjobb amit tehetsz, ha elfogadod a helyzetet és elengeded a vele kapcsolatos negatív gondolataidat. Hiszen amin úgysem tudsz változtatni, amiatt felesleges aggodalmaskodni; csak magadat mérgezed vele.

Sokaknak például az időjárás is hatással van a hangulatára, hiszen egy esős, borongós napon rosszkedvűvé és lehangolttá válnak. Ez azonban ismét olyasmi, amin változtatni úgysem lehet, tehát jobb elfogadni és pozitívan hozzáállni. Próbáld kihozni a maximumot minden helyzetben. Pl. Ha esik az eső, akkor ne bosszankodj, mert ettől még esni fog. :-)
Hogyan tegyél a szorongás ellen?
 

Lazítsd el a testedet és az elmédet!

A szorongás okozta feszültség rövid idő alatt hatékonyan csökkenthető a tudatos légzéssel és a meditációval.

Érdemes megtanulni és alkalmazni a mindennapokban az úgynevezett hasi légzést, mely során a megszokott, felületes levegővétel helyett a levegő egészen mélyre, a tüdő aljára jut, ezáltal a szervezet több oxigénhez jut. A mély légzés során helyreáll a vér oxigénszintje, normalizálódik a pulzus, ellazulnak az izmok és csökken a belső feszültség, tehát ez a technika szorongás ellen is igen hatásos.

Ugyancsak a hasi légzés az alapja a meditációnak, mely során az elménket kiürítjük, és a gondolatok és érzelmek áramlása helyett arra helyezzük a hangsúlyt, hogy az “itt és most” pillanatában legyünk jelen. A meditálást sokat kell gyakorolni, de a befektetett munka meghozza a gyümölcsét, és egy bárhol, bármikor bevethető “fegyvert” ad a kezedbe.

Használj szorongás elleni természetes szereket!

A kémiai nyugtatóknál mindig fennáll a függőség kialakulásának veszélye, ellenben a szorongás elleni természetes szereket biztonsággal alkalmazhatod. Az ilyen készítmények kizárólag nyugtató hatású gyógynövényeket tartalmaznak, melyek segítenek a kiegyensúlyozott tudatállapot elérésében.

A BioXan és a Nepa két egymáshoz nagyon hasonló hatású étrendkiegészítő, ami egyaránt hatékony pánikbetegség, stressz és szorongás ellen. A bennük lévő gyógynövények erősítik egymás hatását, így akut helyzetben, illetve régebb óta fennálló szorongásos zavar vagy pánikbetegség kezelésére is használhatóak.

Sportolj rendszeresen!

A mozgás nem csupán a testnek tesz jót, hanem a léleknek is. A fizikai aktivitás hatására nő a szervezetben az endorfin (azaz a boldogsághormon) szintje, ami csökkenti a stresszt, a fájdalmat és euforikus boldogságérzetet okoz. A hatása pedig az edzés után akár órákig is tarthat. A sport emellett eltereli a gondolatokat és segít levezetni a feszültséget.

A szorongás ellen tehát közel sem csak a nyugtatók jelentik az egyetlen megoldást; a természetes étrendkiegészítők és a fenti módszerek legalább ilyen hatásosak, és még csak káros mellékhatásokat sem okoznak.

Amennyiben pedig a kibillent állapot annál erősebb, hogy önmagában egy készítmény nem elegendő, úgy érdemes felkeresni egy természetgyógyászt, aki személyre szabottan komplex terápiát tud javasolni.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Stresszkezelés Szorongás

Keresés