Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Igyál az Életedért!

Már földrajz órán megtanultuk, hogy a Föld felszínének mintegy 3/4-ét víz borítja. Ha ezt a vízkészletet egyenletes vastagságban osztanánk el, akkor bolygónk felszínén közel 3 kilométer vastagságú vízburkot kapnánk. Ez teszi olyan gyönyörű kékké a bolygónkat és - többek között - ez teszi alkalmassá az élet fenntartására.

Az emberi test átlagos víztartalma 60 - 65 %. Gyerekeknél ez több, idősebbeknél kevesebb is lehet.

 


Hogy távozik a víz a szervezetből?

Bálint Péter Orvosi élettan című könyvében leír egy kísérletet, aminek során egy átlagos, kb. 70 kg testsúlyú embert beültettek egy olyan szobába, ahol nem volt meleg, így nem izzadt, de nem is fázott. Normálisan felöltözve ült, nem végzett semmilyen tevékenységet és nem is beszélt. A megfigyelés arra irányult, hogy ebben az állapotban a szervezet mennyi folyadékot veszít.
A kísérlet eredménye azt mutatta, hogy egy átlagos testsúlyú ember, egyáltalán nem izzadva és anélkül, hogy beszélne, csupán a bőrön keresztül napi 500 ml, azaz fél liter vizet veszít. Ezen kívül beszéd nélkül, csak a normál kilégzéssel további 350 ml-t enged ki.
Bár a vastagbél a béltartalomból a víz jelentős részét – általában - felszívja, a széklettel távozik minimum 150 ml víz.
Ezt összeszámolva eddig emberünk egy teljes liter vizet veszített izzadtság és a beszéd általi intenzívebb párologtatás nélkül. Ez az a minimum érték, aminél kevesebbet egy átlagos felnőtt ember nem veszít.
 A könyv kitér arra, hogy a szervezet alapvető anyagcsere-folyamataihoz további legalább egy liter vízre van szükség, így tehát összesen két liter vízről beszélünk, ami hosszú távon elengedhetetlen az életfunkciók működéséhez.

 

Mennyi a minimum?

Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a szervezet az alapvető életfunkcióit el tudja végezni 10 kilogrammonként megközelítőleg 3 dl vízre van szüksége. Ez egy 50 kg-os ember esetében 1,5 liter víz, 70 kg-nál 2 liter, 100 kg-ra vetítve pedig 3 liter víz. Ez kellene, hogy a minimális vízfogyasztás legyen, de sajnos az emberek többsége nem iszik elég vizet.
Szakirodalmi adatok szerint ahhoz, hogy a szervezet ne szenvedjen károsodást a fenti mennyiség másfélszeresét kellene elfogyasztani, ami 4,5 dl víz, 10 kg-onként számolva. Ha nem isszuk meg ezt a mennyiséget, hanem tartósan ez alatt fogyasztunk, akkor a szervezet nem tudja kiüríteni a méreg- és salakanyagokat, melyek lerakódva a szervezet elhasználódását fokozza.
Egyértelműen ez a szervezet felgyorsult öregedésének egyik oka.


Konklúzió: IGYATOK SOKAT! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés