Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Ismerd meg a csodálatos ashwagandha (Withania somnifera) gyógyhatásait!

Aki érdeklődik a természetes gyógymódok iránt, az újra és újra rácsodálkozik arra, milyen rengeteg gyógynövény él ezen a bolygón. Nem véletlen, hogy elődeink még a modern gyógyszerek nélkül is képesek voltak legyőzni a betegségeket, hiszen fűben-fában ott volt az orvosság. Az ashwagandha (Withania somnifera), egy azon csodálatos növények közül, amelyet hazánkban nem sokan ismernek, pedig már sokszorosan bizonyította gyógyerejét.
A csodálatos ashwagandha
 

Csodálatos ashwagandha, Withania somnifera, álombogyó, téli cseresznye, indiai ginzeng…

Ezek az elnevezések bizony mind ugyanazt a növényt jelentik. Indiában már közel 3000 éve ismerik és használják, mint az ajurvédikus orvoslás egyik legnépszerűbb gyógynövénye. Napjainkban még mindig itt termesztik a legtöbbet, de megtalálható még Afrika egyes területein, illetve a Kanári-szigeteken is.

Maga a növény egy apró félcserje, amin körülbelül 1 cm átmérőjű, piros kis bogyók találhatóak. Innen a téli cseresznye elnevezés. Az ashwagandha egyébként a hindu neve, a Withania somniferát pedig a botanikai szaknyelvben használják. Az értékes hatóanyagok a növény gyökerében és leveleiben találhatóak, ezeket kivonat vagy por formájában alkalmazzák. 

Az ashwagandha egy adaptogén gyógynövény, ami annyit jelent, hogy olyan természetes anyagokat tartalmaz, amik ellenállóbbá teszik a szervezetet a különféle stresszhatásokkal szemben, káros mellékhatások nélkül. Segítenek a belső béke és egyensúly meglelésében, a stresszel járó testi és lelki tünetek csillapításában. Ezért a csodálatos ashwagandha hatásos a depresszió és a pánik kezelésében is.

Milyen további gyógyhatásokkal rendelkezik?

Nem véletlen, hogy a Közel-Keleten népszerűnek számít, hiszen az ottani emberek jól tudják, mennyi pozitív hatással bír.

Nézzünk meg ezek közül néhányat:
  • Csökkenti a koleszterinszintet: állatkísérletek során látványos eredményeket értek el - a növény kivonata közel a felére mérsékelte a koleszterin- és trigliceridszintet. Ezt a kísérletet később embereken is elvégezték, és bár nem ekkora mértékben, de 10-20%-kal náluk is csökkentek az értékek.
  • Erősíti az immunrendszert: azt mindenki tudja, hogy az erős immunrendszer a kulcsa a betegségek legyőzésének. Az ashwagandha - withania somnifera csodásan képes növeli az immunsejtek aktivitását, ezáltal ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Többek között ezért került bele az iMU.18 kapszulába is.
  • Jótékony hatással van a vércukorszintre: a benne lévő flavonoidoknak köszönhetően fokozza a sejtekben a inzulinkiválasztást, és csökkenti a vércukorszintet, mind az egészséges, mind a diabéteszes emberek esetében.
  • Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik: több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a növény apoptózist, azaz a rákos sejtek programozott elhalását idézi elő. Ezáltal meggátolja a daganat növekedését és a rákos sejtek szaporodását.
  • Jótékony hatással van a pajzsmirigyre is: A kutatások azt mutatják, hogy jelentősen javíthatja a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH), valamint a pajzsmirigy-hormonok (T3, T4) szintjét, valamit fokozza a T4 T3-má történő átalakulását. (A T4 a pajzsmirigy inaktív formája, amit a szervezet alakít át T3-má.) A Thyroid Research Journalban megjelent tanulmány szerint az emelkedett pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) magas kortizol szinthez társul. Úgy gondolják, hogy a gyógynövény pajzsmirigyhormonszint-növelő képessége annak köszönhető, hogy képes csökkenteni a kortizol szintet.
 
Withania somnifera cserje
 

Kinek érdemes fogyasztani?

Röviden: mindenkinek, aki szeretné megőrizni az egészségét, ám a mesterséges szerek helyett inkább a természetes módszereket részesíti előnyben. Hisz a gyógynövények és a belőlük készült étrend-kiegészítők nem okoznak káros mellékhatásokat, ugyanis csak a növények tiszta kivonatait tartalmazzák.

A csodálatos ashwagandha - vagy withania somnifera nevét pedig érdemes megjegyezni, hiszen egy olyan sokoldalú gyógynövényről van szó, amely rengeteget segít mind a lelki, mind a testi kiegyensúlyozott állapot elérésében. Nem véletlenül használjuk majdnem mindegyik termékünkben széles spektrumú gyógyhatása miatt.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövények

Keresés