Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fontossága

A mai rohanó világban az emberek többsége hajlamos lebecsülni a pihenés és az alvás fontosságát. Holott a regenerálódás szervezetünk számára elengedhetetlen. Aki rendszeresen megfosztja magát tőle, az hamar megérzi majd ennek a következményeit.

Ám míg egyesek azért nem alszanak eleget, mert egyszerűen rosszul szervezik a napjaikat és nem fér bele az idejükbe, addig mások hiába töltenek elég időt az ágyban, mégis álmatlanul forgolódnak. Az alváshiány pedig napjainkban, mondhatni, népbetegségnek tekinthető.
Stressz hatása a hormonrendszerre
 

A modern világ átka

Az emberiség hajnalán elődeink a természethez igazították a napirendjüket. Hajnalhasadtával keltek, és napnyugta után nyugovóra tértek. Így a bioritmusuk a nap ciklusához igazodott.

Mára viszont ez teljesen átalakult. Az elektromos áramnak és a mesterséges fényforrásoknak köszönhetően immár egyáltalán nem a természet rendjét követjük, akkor alszunk és vagyunk ébren, amikor akarunk, vagy ahogy épp szükséges.

Persze tény, hogy megvan az előnye annak, hogy nem kizárólag a Nap fényére kell hagyatkoznunk, de legalább ennyi hátránya is van, hiszen az emberek cirkadián ritmusa teljesen felborult. Ebben a természetellenes életmódban pedig egyre többen és többen küzdenek krónikus alvászavarokkal.

A jó alvás fontossága – avagy miért baj, ha nem pihenünk eleget?

A késői lefekvés, korai kelés, kevés vagy rossz minőségű alvás és az éjszakázás a modern ember számára szinte hétköznapi jelenségnek számítanak. És ez nagyobb baj, mint hinnénk!

Az alvás ritmusának felborulása ugyanis megzavarja a szervezetben a melatonin termelődését. Ez a hormon irányítja az alvási ciklust, termelődését a hipotalamusz vezérli a környezeti sötétség-világosság váltakozása alapján.

Ideális esetben tehát az esti órákban melatonin termelődik, ami elősegíti a mély és pihentető alvást. Csakhogy, ha ez idő tájt sok körülöttünk a mesterséges fényforrás (pláne a kék fény, melynek színhőmérséklete a napfényéhez hasonló), az felborítja ezt a rendszert, amit egyenes út az alvászavarokhoz.
Az alvás fontosságát mutatja, hogy egy felnőttnek napi 7-9 órányi alvásra van szüksége, ám aki hosszabb távon ennél kevesebb időt szán a pihenésre, az többek között a következő kockázatoknak teszi ki magát:
  • Romló memória és koncentrálóképesség
  • Állandó fáradtság
  • Ingerlékenység
  • Csökkenő produktivitás
  • Megnő a magas vérnyomás kialakulásának kockázata
  • Növekvő stressz-szint
  • Gyengülő immunrendszer
  • Szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata
  • Lassulnak a szervezet öngyógyító folyamatai

 

A sort még lehetne folytatni az olyan dolgokkal, mint a fáradtság miatti reakcióidő növekedése, ami a közúti közlekedésben igen veszélyes vagy súlyos alváshiány esetében a hallucinációk jelentkezése.

Ha nehezen jön álom a szemünkre, akkor érdemes lehet gyógynövényes altató hatású készítményeket is kipróbálni.

Tippek a jobb minőségű alváshoz

Néhány életmódbeli változtatással jelentősen javítható az alvás minősége és mennyisége.

Először is legyen egy fix napirend: próbáljunk meg minden nap nagyjából azonos időben felkelni és lefeküdni. A hálószobából száműzzünk minden elektromos kütyüt, ne legyen benn tévé, számítógép, ha lehet még a telefonunkat is hagyjunk kinn a nappaliban, és használjunk hagyományos ébresztőórát.

A vacsorát lefekvés előtt 2-3 órával ütemezzük be, a tányérra pedig ne kerüljön zsíros nehéz étel, csak könnyen emészthető.

Az ágyban ne használjunk elektromos eszközöket, legyen a lefekvés előtti program könyvolvasás, meditáció, beszélgetés. Ha nem megy az alvás, ne kémiai altatókat, hanem természetes étrend-kiegészítőket használjunk inkább.
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Alvásprobléma

Keresés