Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Melyek a C-vitamin legfontosabb hatásai?

Ha bárkit megkérnénk arra, hogy soroljon fel 3 fajta vitamint, ami az eszébe jut, a C-vitamin szinte biztosan közöttük lenne. Ez cseppet sem véletlen, hiszen a C-vitamin hatásai széles körben ismertek. Nem kell ahhoz orvosnak vagy egészségügyben járatosnak lenni, hogy tudjuk, mekkora szerepet játszik például az immunrendszer megerősítésében és az egészség megőrzésében.
A c-vitamin legfontosabb hatásai
 

A meghűléses betegségek ellenszere

A téli időszakban szinte egymásnak adják a kilincset a páciensek az orvosi rendelőkben, hiszen tombol az influenza és az egyéb légúti megbetegedések szezonja. Szerencsére ezek a betegségek a többségnél enyhébb lefolyásúak, és bizony még az orvos szájából is gyakran elhangzik, hogy szedjünk sok-sok C-vitamint, hiszen segít a gyógyulásban. Mi ennek az oka?

Az, hogy a C-vitaminban lévő hatóanyagok tulajdonképpen javítják a szervezet védekezőképességét, hiszen erősítik az immunrendszert. Ezáltal ellenállóbbak leszünk a fertőzésekkel szemben, ha pedig meg is betegszünk, akkor segít enyhíteni a tüneteket és lerövidíteni a gyógyulás idejét. De nem csak ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.

A C-vitamin sokoldalú hatásai a szervezetre

Bár a legtöbben a fent említett tulajdonságai miatt ismerik, azonban jó, ha tudjuk, hogy a C-vitamin hatásai messze túlmutatnak az immunerősítésen. Hisz más, ugyancsak fontos feladatokban is aktívan részt vesz a szervezetben.

Pontosan melyek ezek? Lássuk:
  • Az érfalakat erősíti és tisztítja
  • Védi a fogínyt a károsodástól
  • Serkenti a réz és a vas felszívódását
  • Gyorsítja a regenerációt és a sebgyógyulást
  • Antioxidáns hatása révén véd a káros szabadgyököktől
  • Enyhíti az allergiás tüneteket
  • Kedvezően hat az anyagcsere-folyamatokra
  • Csökkenti a koleszterinszintet
  • Serkenti a szervezet kollagéntermelését
A C-vitamin tehát mondhatni komplexen hat az egész testre, azonban akad egy bökkenő: a testünk sem előállítani, sem elraktározni nem képes, ezért kívülről kell gondoskodni a folyamatos beviteléről. Az ideális napi mennyiség meghatározásában mindmáig nincs egységes álláspont (egyesek szerint elegendő kb. 500 mg, mások szerint viszont akár ennek a többszöröse is indokolt lehet), viszont szerencsére a C-vitamint túladagolni sem lehet, hiszen a felesleg egyszerűen kiürül a vizelettel.

Webáruházunk terméke például 1500 mg C-vitamint tartalmaz, kiegészítve amla- és camu camu kivonattal, valamint citrus bioflavonoidokkal. Ekkora mennyiségnél pedig már minden bizonnyal érezni fogjuk magunkon a C-vitamin áldásos hatásait.
 
1500 mg c-vitamin amla, camu camu kivonattal
 

C-vitamin a természetben

Mivel a C-vitamin hamar kiürül a szervezetből, ezért rendszeresen gondot kell fordítani a pótlásra. Természetesen ezt nem csak táplálékkiegészítők segítségével tehetjük meg, hiszen rengeteg élelmiszer is tartalmazza.

Az egyik leghíresebb közülük a paprika, melyből Szent-Györgyi Albert magyar orvos elsőként izolálta a C-vitamint az 1930-as években. De ugyanígy jelentős C-vitamin tartalommal bír az alma, a csipkebogyó és a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a paradicsom, a brokkoli, a kelbimbó, a sütőtök vagy épp a káposzta.

Ezekből érdemes tehát napi rendszerességgel fogyasztani, hogy elkerüljük az olyan hiánytüneteket, mint a gyakori fogínyvérzés, a vérszegénység, a sérülékeny, nehezen gyógyuló bőr, az erek gyengesége vagy a legyengült immunrendszer.

A sok friss gyümölcs és zöldség mellett válasszunk természetes összetevőkből álló étrend-kiegészítőket, és tegyünk minden nap azért, hogy megőrizzük egészségünket!
Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: C-vitamin

Keresés