Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Mindent a mikrobiomról – egyre többet hallani róla, miért fontos?

Mostanában kezd felkapott fogalommá válni a mikrobiom, egyre többet hallani róla. De miért fontos? Egyáltalán mit jelent ez a kifejezés, és milyen jelentőséggel bír az egészségmegőrzésben?
 

Kezdjük az alapokkal: a mikrobiom jelentése

A mikrobiom voltaképpen nem más, mint a szervezetünkben élő mikroorganizmusok összessége, azok komplex ökoszisztémája. Olyannyira összetett, hogy kutatások szerint 10-100 billió mikrobióta sejtből áll a szervezetünk, amit több mint 600 különféle faj alkot.

A génállománya 150-szerese az emberi gének számának, és bár a sejtek mérete jóval kisebb, mint a testi sejteké, ugyanakkor a mikrobiom össztömege mégis eléri az 1,5-2 kilogrammot. Az organizmusok az egész szervezetben megtalálhatóak, legnagyobb arányban azonban a bélrendszerben, azon belül is a vastagbélben fordulnak elő.

További érdekesség, hogy a mikrobiom összetétele nagyjából 30%-os egyezést mutat az emberek körében, a 70%-a viszont mindenkinél teljesen egyedi, akár az ujjlenyomat. Egyes kutatások “genetikai lábnyomként” utalnak rá, hiszen meghatározza többek között a betegségekre való hajlamot, a testúlyt, a testtípust és még számos egyéb jellemzőt.

Továbbá a tudósok azt is kiderítették, hogy a betegségek döntő többsége valamilyen módon kapcsolatban áll a bélrendszer, ezen belül is a mikrobiom egészségével. Már csak emiatt is fontos, hogy támogassuk a működését, lehetőleg valamilyen természetes módszerrel, például probiotikus étrend-kiegészítők fogyasztásával.

Fókuszban a mikrobiom, egyre többet hallani róla, de miért fontos?

Amennyiben a mikrobiom kényes egyensúlya felborul, az egy sor kellemetlenséget okoz az egész szervezetben. Olyan dolgokra is kihatással van, amiről elsőre talán nem is gondolnád, hogy köze lehet hozzá. Pár példa a teljesség igénye nélkül:
 
  • Cukorbetegség: a fejlett társadalmak étrendje hírhedten gazdag finomított szénhidrátokban (többek között cukorban), vörös húsokban, feldolgozott, mesterséges tartósítószerekkel teli élelmiszerekben. Ezek az ételek megváltoztatják a bélflóra összetételét, kedveznek a káros baktériumok elszaporodásának, amik megakadályozzák az inzulinhatás kialakulását, ezáltal diabéteszt okoznak.
  • Emésztési panaszok:: a hasmenés, székrekedés, puffadás hátterében gyakran a mikrobiom egyensúlyának felborulása áll. A probiotikumok segítenek helyreállítani a bélflórát, de egy alapos béltisztító kúra is hasznos lehet.
  • Elhízás: a mozgásszegény életmód és a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztásának következtében a bélrendszerben olyan mikroorganizmusok szaporodnak el, amik testszerte gátolják a cukor felhasználást, ezáltal túlsúly kialakulásához és cukorbetegséghez vezetnek.
  • Magas vérnyomás: a közelmúltban zajlott kutatások rávilágítottak, hogy a vörös húsok nagymértékű fogyasztása által a bélflórában olyan bakteriális tevékenységek keletkeznek, amik az erekben plakkok lerakódását, érelmeszesedést és hipertóniát okoznak.

 

 

Hogyan támogasd a mikrobiom működését?

A tudatos életmóddal nagyon sokat tehetsz azért, hogy a mikrobiom egészségét megőrizd. Először is érdemes nagyobb hangsúlyt helyezni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra és persze a mindennapos stressz csökkentésére.

A gyógyszereket (főleg az antibiotikumokat) célszerű kerülni, amennyire csak lehet, és helyettük természetes összetételű táplálékkiegészítőket fogyasztani. Ezenfelül szedj vitaminokat, fogyassz antioxidáns tartalmú élelmiszereket, és szakíts elegendő időt a pihenésre és a feltöltődésre!
 Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák.
Tartalomhoz tartozó címkék: Bélflóra

Keresés