Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Miért fontos a nyelvkaparás?

Miért fontos a nyelvkaparás?

Van egy általános elképzelés arról, hogy a kellemetlen szájszagot a gyomor bizonyos problémája okozza. Az esetek nagyobb részében ez inkább a nem megfelelő szájápolás jele. Lássuk akkor mi az igazság!

A tapasztalat az, hogy a fogmosás mellett nem fordítunk figyelmet a nyelvtisztításra, holott a szájba lévő baktériumok több mint ¾ része leginkább a nyelvtisztítással távolítható el, ami a szájszag 80-90 %-át okozza.

 


A kellemetlen szájszag oka

Mivel a nyelv felületén szaporodik a legtöbb baktérium, melyek a fog- és ínyproblémákért felelősek, ezért egy lepedékes nyelv a kellemetlen látványon túl a rossz lehelet forrása is lehet. A szájhigiénia javítása és az egészségünk támogatása érdekében a legfontosabb, hogy reggeli szájápolási tutin így nézzen ki:

Reggel – mielőtt bármit is fogyasztanánk (beleértve a vizet is) – legelőször mossunk fogat és kaparjuk le a nyelvünkről a lepedéket! 


 


Miért fontos ez?

Éjjel – mivel jó esetben zárt szájjal alszunk – a szájüreg levegőzésének hiányában a meleg, nedves közeg jó táptalaj a baktériumok szaporodásának. Ezen kívül a szervezet természetes öntisztulásának eredményeként a szájban ’toxinok’ is felgyűlnek, amit jó kitisztítani a szájból mielőtt innánk vagy ennénk valamit, ezzel a bélrendszerbe juttatva ezeket. Ezek felelősek a fog- és ínyproblémák kialakulásáért. 

 


Este se legyünk restek nyelvet kaparni!

Az esti nyelvkaparás azért fontos, mert a nap folyamán az ízlelőbimbókra rakódott lepedék eltávolításával a baktériumok szaporodásának kedvező közegét távolítjuk el.

 


Milyen nyelvkaparót használj?

A nyelvkaparáshoz pár száz forintért lehet vásárolni speciális nyelvkaparót, ami a legjobb a nyelv tisztán tartására. Bár fogkefegyártó cégek próbálkoznak a ’kettő az egyben’ fogkefével, aminek a hátsó részét redőssé téve nyelvkaparóként használható, de az közel sem hozza azt az eredményt.

A lehető legrosszabb, ha a fogkefével dörzsölöd a nyelved. Azzal azt éred el, hogy még inkább szétkened a lepedéket és beledörzsölöd az ízlelőbimbókba.

 

Hogyan csináld?

Nyelvkaparásánál a nyelv hátsó részére fordítsunk nagyobb figyelmet, hisz a nyelv első része az aktív mozgás és súrlódás következtében öntisztító.

A tisztító, kaparó mozdulatokat hátulról előre húzva végezzük, közben ajánlott vízzel öblögetni, ami az első időben a nyelv hátsó részének érintése következtében megjelenő öklendezési reflexet megszünteti.

A legjobb, ha a nyelvtisztítást a fogmosás részévé tesszük.

 


Érdekesség

A távol-kelet nagy gyógyító hagyományai - mint az indiai, kínai és tibeti rendszerek - a nyelvre, mint diagnosztikai területre tekintenek. Annak formájáról, színéről, kinézetéről nagyon pontos az egészségi állapottal kapcsolatos információkat szerezhetünk. De ezt már egy másik cikkben! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek

Keresés