A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit tehetsz a változókor tünetei ellen a tibeti gyógyászat szerint?

Életünk nem egyéb, mint folytonos változás. A változás tehát természetes folyamat, a probléma az, hogy legtöbbször nem akarjuk a változást, vagy legalábbis nem szeretnénk róla tudomást venni. A változókor is egy természetes folyamat, a női élet olyan velejárója, mint amilyen az a hormonváltozás, ami a menstruációt hozza.

Mik a hormonok?

A hormonrendszer testünk harmadik - egyben legérzékenyebb - védővonala az immun- és a nyirokrendszer mellet. A hormonok olyan speciális összetételű kémiai anyagok, melyek a vér útján jutnak el a rá specifikusan érzékeny sejtekhez és már alacsony koncentrációban is hatást fejtenek kiirányítják

A hormonok feladat az életműködések finom szabályozása. Feladata közé tartozik a nemünk meghatározása, az energiaszintünk befolyásolása, de fontos szerepet játszik a kedvünk a vágyaink, a hangulatunk és a termékenységünknél. Meghatározó szerepet töltenek be életünk minőségében.

A hormonrendszer egy meglehetősen bonyolult szerkezet, mely hatással van az egész szervezet működésére. A benne szereplő hormonok egymással összehangolt feladatot látnak el. Ha valamelyik termelődésébe hiba csúszik, úgy az egész rendszer zavart szenved és egy dominószerű folyamatot indít el.

Ismerd meg a női nemi hormonokat!

Az ösztrogén mennyisége férfiakban jóval kisebb, mint nőkben. Ennek ellenére, a legutóbbi vizsgálatok azt igazolták, hogy a hím csírasejtek képződéséhez is alapvetően szükséges hormonról van szó. Nőkben az ösztrogén erősíti a csontokat, javítja a nemi életet, szépíti a bőrt, fokozza a hüvely nedvességtartalmát és javítja az emlékezőképességet.

progeszteront a terhesség hormonjának is nevezik, mivel felkészíti a méhet a terhességre. Javítja az étvágyat, hatására a vese vizet és sókat tart vissza a szervezetben. Ugyanekkor viszont szomorúvá és depresszióssá is tehet. Mindezek a tünetek a menstruáció előtt közvetlenül is előfordulhatnak, amikor e női hormon szintje megemelkedik, míg az ösztrogéné csökken.

A női ciklus első felében az ösztrogén mutat aktivitást, a másodikban a progeszteron. A változás korszakában a petefészkek működése alábbhagy, ezért e két hormon termelődése fokozatosan lecsökken, aminek hatására egy idő után a havi vérzés megszűnik.

Ösztrogén:

1. Első számú női nemi hormon.

2. Elősegíti a másodlagos női nemi jellegek fejlődését, mint a mellek és méh, illetve felel a menstruáció kialakulásáért és szabályozásáért.

3. A menstruációs ciklus első felében van jelen és a petefészekben termelődik.

Progeszteron: 

1. A másodlagos női nemi hormon.

2. A női ciklus második felében mutat aktivitást.

3. A terhességet és a beágyazódást támogatja. Hiánya sajnos nagyon gyakori és fogamzási nehézségeket okoz.

4. A petefészekben és kis mennyiségben a mellékvesében termelődik.
Bár a változókor természetes folyamat, számos kellemetlen tünettel járhat. Minden nagyobb változáshoz a szervezetünknek alkalmazkodnia kell, ami eltarthat egy ideig, így a klimatérium idején a női szervezetnek a csökkenő hormonszinthez kell idomulnia.

A leggyakoribb változókori tünetek az álmatlanság, belső nyugtalanság, idegesség, ingerlékenység, érzelmi túlérzékenység, depresszió, hőhullámok, izzadás, hízás, mellfeszülés, kimerültség, érdektelenség, nyálkahártya kiszáradása (leginkább hüvelyszárazság), vizesedés, csontritkulás, vérnyomásproblémák, vércukorszint-zavarok.

Vannak ugyan nők, akik alig vagy egyáltalán nem tapasztalnak tüneteket a klimax időszakában, de ez sajnos nem jelenti azt, hogy mentesülnek annak negatív hatásaitól. A hormonváltozás okozta élettani folyamatok ugyanúgy végbemennek minden nő szervezetében! Így a természetes hormonkiegyensúlyozás a tünetektől függetlenül javallott minden változókorba lépő nő számára.
A tibeti gyógyászat a kezelés irányát négy ágban határozza meg.
  • az egyéni alkatnak vagy a kibillent állapot helyreállításának megfelelő táplálkozás
  • az évszakokat, érzelmeket figyelembe vevő életmód követése,
  • a leginkább növényi >gyógyító készítmények
  • és az un. külső terápiák alkalmazása, melyek minden a testen kívül történő hagyományos kezelést magában
Nézzük meg, hogy ezen keresztül mit tudsz tenni a változókori tünetek enyhítéséért.

1. Táplálkozás

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás minden életkorban alapvető fontosságú. A változó kor idején azonban még fontosabb figyelembe venni a megváltozott anyagcsere miatt a szervezet ásványi anyag szükségletét, továbbá a szénhidrát és zsírbevitelt.

Ismert tény, hogy a távol-keleti nők nem szenvednek a változókori panaszoktól, aminek oka, hogy az étrendjük sok fitohormont tartalmaz. Ezek olyan növényekben található vegyületek, melyek hormonszerű hatást váltanak ki a női testben. A változókor idején ezek finoman serkentik a hormontermelést, csökkentve a klimax okozta panaszokat.

Fitoösztogént tartalmazó ételek:
  • Hüvelyesek: bab, borsó, csicseriborsó, lencse, szója
  • Csírák közül: vöröshere-, lucerna- és szójacsíra
  • Gyümölcsökben: szilva, dinnye, gránátalma
  • Zöldségek: brokkoli, cukkini, karfiol
  • továbbá a lenmag, az olajos magvak és a gabonák.

2. Életmód

A változókor idején az anyagcsere lassulásával és a hormonváltozással a hölgyek legnagyobb hányadánál a tipikus változókori tünetek mellett az alábbi egészségügyi problémák is megjelennek: súlygyarapodás, csontritkulás, szív- és érrendszeri problémák.

A rendszeres testmozgás a közérzet javításán túl, az egészség megtartásában is segít, éppen ezért elengedhetetlen a változókor idején.

Milyen a legjobb mozgásforma ebben az időszakban?

Az egészség szempontjából legjobb, ha állóképesség-növelő-, izomerősítő- és nyújtó-relaxáló mozgásformát is végzünk, akár külön-külön vagy egy mozgásfajtában megtalálva ezek kombinációját.

Lung Jong nevű tibeti jóga segíti a változókor okozta panaszok enyhítését.

3. Gyógyító szerek

A gyógynövényekkel végzett kutatások eddig legalább 1000 – a női szervezetben hormonszerű hatást kiváltó – vegyületet fedeztek fel.

A változókori tünetek csökkentésére leginkább a növényi ösztrogénszerű anyagok a legfigyelemreméltóbbak.

Néhány ilyen növény a cickafarkfű, édesgyökér, macagyökér, jázminvirág, vörös here.

Lényeges tudni, hogy a monokészítmények, melyek csak egy-egy gyógynövényt tartalmaznak mindig kevésbé hatékonyak, mint az összetevők egymást erősítő hatását tudatosan figyelembe velő összeállítások.

A Myrobalan termékei olyan speciális módon összeállított gyógynövénykomplexumok, melyet a hagyományos tibeti egészségkultúra elvei alapján lettek összeállítva.

Feminess egy különleges gyógynövénykombináció a változókor kellemetlen tüneteinek az enyhítésére. A Feminess 18 olyan gyógynövény szinergista (egymást erősítő) komplexitása, amelyek hatóanyagai hozzájárulnak a női reproduktív szervek harmonikus működéséhez és a női hormonok egyensúlyához.

4. Külső terápiák

A tibeti gyógyászat terápiás eszköztára az élet minden területére tud hatékony módszert nyújtani. A változókori panaszokra ajánlunk most két igen hatékony technikát.

Az egyik a hagyományos tibeti masszázs, ami egy speciális eljárás, melyet az ismert módszerekhez hasonlítva úgy tudnánk legjobban leírni, mint svédmasszázsba oltott shiatsu.

A másik különösen lazító módszer a mongol moxa, melynek során a test különböző energiapontjait nyomjuk egy enyhén meleg olajba mártott, porított gyógynövénykeveréket tartalmazó, kisméretű pamutzacskóval.
Tartalomhoz tartozó címkék: változókor kezelése

Keresés