Barion Pixel
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

money-transactions

Túl sokat dolgozol? Ezek a veszélyek leselkednek rád!

Túl sokat dolgozol? Ezek a veszélyek leselkednek rád!

Ha egy határidős feladat végrehajtása miatt tovább maradunk az irodában, hazavisszük a munkát, éjszakába nyúlóan vagy hétvégén is dolgozunk, az még nem feltétlenül jár kellemetlen következményekkel az egészségünkre nézve, baj akkor van, ha mindez állandósul és nem csak rövidebb ideig tart. 

 

Akinek szinte az egész napját kitölti a munka, még akkor sem tud kikapcsolni és kellően lazítani, ha már nem tartózkodik a munkahelyén. A szervezet ugyanis állandó készenléti állapotba kerül és képtelen megszabadulni a feszültségtől.

 

1) Legyengült immunrendszer

A keleti kultúrában úgy tartják, hogy akinek nincs ideje az egészségre, annak majd lesz ideje a betegségre. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ha figyelmen kívül hagyjuk szervezetünk apróbb vészjelzéseit, egyre erőteljesebben üzen, hogy lassításra lenne szüksége, ám ha erre sem reagálunk úgy, ahogy kellene, nagy eséllyel valamilyen betegséggel fog megálljt parancsolni nekünk. Szerencsére nem kell rögtön komoly betegségre gondolni, ágyba kényszerülhetünk egy kiadós vírusfertőzés miatt is, ami leginkább akkor dönt le a lábunkról, ha immunrendszerünk meggyengült. Márpedig a túlzott stressz, a kellő alvás hiánya, a rendszertelen táplálkozás és a túlhajszoltság pontosan ide vezet. Amellett, hogy próbáljuk tudatosan csökkenteni a stresszt, egészségesebb ételeket fogyasztani és felhagyni az önsanyargatással, immunerősítő étrend-kiegészítőkkel is segíthetünk a szervezetünknek abban, hogy ellenállóbb legyen.

 

2) Kibillent lelki egyensúly

Maguknak az érintetteknek talán fel sem tűnik, hogy a munkájuk megszállottjává váltak, inkább a környezetükben élők azok, akik észreveszik, hogy gondolatban folyton a munkájukkal törődnek. Rosszabb esetben a szabadidejüket is kollégáikkal, ügyfeleikkel vagy leendő üzletfeleikkel töltik, ahelyett, hogy barátaikkal, családtagjaikkal lennének. Ez egy idő után óhatatlanul a kapcsolatok lazulását eredményezi, s ez a fajta magánéleti kudarc további feladatvállalásra sarkallhatja az amúgy is „túlpörgetett” érintetteket. Akik túlzásba viszik a munkát, kezdetben csak ingerültebbek a megszokottnál, később türelmetlenné válnak, majd koncentrációs- és alvászavarok jelentkezhetnek. Ha nem érkezik segítség, nő a depresszió kialakulásának kockázata, valamint fennáll az úgynevezett burn out, vagyis kiégés veszélye is. A relaxációs programok és a rendszeres sport áldásos hatása mellett sokat segíthet a közös munka egy pszichológussal, illetve érdemes rendszeresen szedni olyan étrend-kiegészítőt, ami ellenállóbbá tesz a stresszel szemben, és ellensúlyozza a lelki próbatételeket.

 

3) Fájdalmas igazság

Akár az ülő munkát, akár a fizikai terhelést visszük túlzásba, testünk nem hagyja válasz nélkül a hosszan tartó megerőltetést. Lazításra és pihenésre az izmainknak és az ízületeinknek is szüksége van, aminek egyik legjobb eszköze a rendszeres sport. Az, amire a bokros teendők mellett általában senkinek sem jut ideje... Pedig a szervezet nagyon hálás a kitartó edzésért, a testnek és a léleknek is jót tesz, ha jut időnk a mozgásra. Az ülő munka során "ellustulnak" és elgémberednek a tagjaink, ami kedvezőtlenül hat a mozgásszervekre, fizikai munka esetén pedig a fokozott igénybevétel és a túlerőltetés okozhat fájdalmat, rosszabb esetben károsodást. A bajt jobb megelőzni, de ha már kialakult, akkor semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni. Rendszeres mozgással, nyújtógyakorlatokkal, gyógyfürdőzéssel, masszázzsal és gyógytornával sokat javíthatunk a helyzeten, de az olyan speciális étrend-kiegészítőkre is számíthatunk, melyek különleges gyógynövények egyedi keverékével védik az ízületeket.

Tartalomhoz tartozó címkék: Stresszkezelés

Keresés